II. Erzsébet múlt héten, életének kilencvenhetedik évében távozott az élők sorából. Utódja a trónon elsőszülött fia, Károly lett, akinek egyik első intézkedése az volt, hogy munkaszüneti nappá nyilvánította édesanyja temetésének napját.

Az eseményre több ezer meghívott vendég érkezik szerte a világból, az országok vezető politikusai személyesen fogják leróni kegyeletüket a hetven éven át uralkodó II. Erzsébet koporsója előtt. A szigetországba utazó államfőknek azonban szigorú szabályokat kell betartaniuk, például nem használhatják saját autóikat, sőt megkérték őket, hogy ne magángéppel érkezzenek.

A szervezők az ország történetének talán legnagyszabásúbb eseményére készülnek, ezért roppant szigorú szabályok, régóta tervezett menetrend szerint zajlik majd a ceremónia. A temetés tervezésében ráadásul maga II. Erzsébet is részt vett – írja a Telegraph.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A királynő holttestét e hét csütörtökön ravatalozzák fel a brit parlament épületében, a Westminster-palotában, ahol a nagyközönség négy teljes napon át látogathatja az elhunyt uralkodót. A ravatal szeptember 19-én, hétfőn 6:30-ig (magyar idő szerint 7:30) lesz nyitva. Ezt követően, 11 órakor (magyar idő szerint 12:00) kerül sor a templomi ceremóniára a Westminster-székesegyházban.

II. Erzsébet koporsóját Londonból Windsorba szállítják, ahol a kastélyban található Szent György-kápolnában helyezik végső nyugalomra szülei, nővére és tavaly elhunyt férje mellé.