Óriáspókok tartják rettegésben a hajdúböszörményieket - Fotó

Forrás: Wikipedia -
Hajdúböszörmény cselőpók szongáriai cselőpók
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hajdúböszörményben felbukkanó, félelmetes óriáspókokról jelentek meg bejegyzések a Facebookon. A helyiek rettegtek, de kiderült, hogy egy hazánkban is honos fajtáról, a szongáriai cselőpókról van szó.

"A cselőpókok felbukkanása csupán időszakos jelenség, ugyanakkor nem véletlenül sokasodnak a róluk szóló híradások. Most van a szaporodási időszak, ekkor megnövekszik a pókok mozgásaktivitása, másrészt az élőhelyükként szolgáló füves pusztákat magunk építettük be, így nem meglepő, ha találkozunk egy-egy példánnyal. Tömegét és méretét tekintve hazánkban a legnagyobb pók, emiatt nagy az iránta érzett ellenszenv. Ugyanakkor a cselőpók védelmet élvez, elpusztítása törvénybe ütközik. Ha feltűnik az otthonunkban, érdemes lehet egy nagyobb műanyagedénybe vagy befőttes üvegbe terelve kilakoltatni. Ha kitessékeljük, lehetőleg ne a küszöbnél, hanem annál kicsit távolabb eresszük el, akkor valószínűleg nem fog visszatérni. A cselőpókok a közép-ázsiai füves pusztáktól egészen a Fertő-tóig előfordulnak, azonban a marásának nincsen olyan ismert klinikai következménye, ami bármiféle aggodalomra adhatna okot. Noha csekély arra az esély, hogy megmarjon minket, a szúrása óhatatlanul együtt jár a fájdalommal. Természetesen előfordulhatnak egyéni, fokozott érzékenységek" - mondta a Blikknek Szinetár Csaba zoológus, az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanára.

Óriáspókok tartják rettegésben a hajdúböszörményieket Forrás: Wikipedia


Fontos megjegyezni, hogy a cselőpók védett állat, természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.