Kínos hálószobatéma: ezzel a betegséggel szemben nem nyújt teljes védelmet a gumióvszer sem

micovag2023 hálószoba titok magazin fogamzásgátlás fogamzásgátló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság számos fogamzásgátló módszer közül választhatunk, azt viszont olykor nehéz felmérni, hogy melyik a legjobb választás. Sok különböző szemponttal kell kalkulálni, ez pedig könnyen összezavarhatja az embert. Lássuk, melyek a legelterjedtebb opciók.

Fogamzásgátló tabletták

Az OAC, teljes nevén orális antikoncipiens a fogamzásgátló tabletták orvosi elnevezése, amely sokak körében örvend nagy népszerűségnek. Előnye, hogy a tabletták rendszeres szedésével minimalizálható a nem kívánt terhesség esélye, ez pedig szabadságot nyújthat a párok számára. Általában azoknak javasolják, akik tartós párkapcsolatban élnek, hiszen a fogamzásgátló tabletták a nemi betegségek ellen nem védenek, tekintve, hogy fizikailag nem nyújtanak védelmet, szemben például az óvszerekkel.

Korábban nagyobb veszélyt jelentettek az ehhez hasonló készítmények, mert nagy mennyiségű hormont tartalmaztak. A mai korszerű tablettákban azonban már csak nagyon minimális hormon található, emiatt sokak számára szimpatikusak. Fontos azonban tudni, hogy ezek a gyógyszerek csak akkor fejtik ki a hatásukat, ha pontosan betartjuk az útmutatóban javasolt szabályokat, egyéb esetben megszűnhet a hormon folyamatos adagolása, ami tovább növelheti a nem kívánt terhesség esélyét. További tény, hogy nem lehet élethosszig szedni, bizonyos időközönként javasolt szünetet tartani, hiszen a folyamatos hormonadagolás egészségi problémákhoz vezethet.

Spirál

Ez egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz, és a közhiedelemmel ellentétben nem spirál alakú, hanem inkább T, vagy visszahajló T alakot formáz. A nevét annak köszönheti, hogy egy spirális alakú rézszál található rajta, ez segíti a fogamzásgátlást. Előnye, hogy nincs vele különösebb gond: a felhelyezést követően 3-5 évig is jó lehet, és még annyi figyelmet sem igényel, mint a fentebb említett tablettánál a napi bevétel.

Létezik belőle hormonadagolós változat is. Ez azt jelenti, hogy az eszköz a rézspirál által gátolt petesejt-beágyazódás mellett hormonkibocsátással is támogatja a nem kívánt terhesség megelőzését. Ám ahogy a fogamzásgátló tabletta esetében, úgy itt is hátrányt jelentő tényező, hogy az intim problémák ellen – mint például a hüvelygomba – nem nyújt védelmet, így ezt is csak azoknak javasolják, akik nem cserélik gyakran a partnereiket (vagy óvszerrel is kiegészítik a védelmi vonalat).

Forrás: Thinkstock

Pesszárium

Ez egy latexből vagy szilikonból készült, ovális alakú fogamzásgátló eszköz, amelyet a hüvelybe kell felhelyezni. Működési elve szerint gátat képez a hímivarsejtek számára a méh bejáratánál, így elkerülve a petesejt megtermékenyülését. Előnye, hogy hormonmentes, illetve, hogy a hölgyek maguk is el tudják végezni a felhelyezését, bár ehhez némi gyakorlatra van szükség. Továbbá a hormontartalmú készítményekkel szemben bármikor abbahagyhatjuk a használatát, és nem kell türelmi idővel sem számolni, mielőtt belevágnánk a családalapításba.

A legnagyobb hátránya az, hogy növeli a hüvelygomba, a bakteriális vaginózis és a különféle húgyúti fertőzések kialakulásának esélyét. Felhelyezés után 6-8 órán át kell a hüvelyben lennie, utána pedig langyos, szappanos vízzel kell megtisztítani, és ezt követően lehet tárolni. Ez a folyamat azonban több olyan hibalehetőséget is magában rejt, amely fertőzéshez vezethet, nem beszélve arról, hogy ez a fogamzásgátló módszer sem nyújt védelmet a nemi betegségekkel szemben.

Spermicid készítmények

A spermicid olyan fogamzásgátló megoldás, amely vegyi anyag révén bénítja meg a spermiumokat. Különböző formában (hab, kúp, krém, zselé) kapható, könnyen és biztonsággal alkalmazható készítmények. Mivel az előbb említett pesszárium hatékonysága a többihez képest alacsonyabb, ezért gyakran valamilyen spermicid készítménnyel kombinálva szokták alkalmazni.

A spermicid fogamzásgátlók alkalmazása egyszerű: általában 15 perccel az együttlét előtt javasolt felhelyezni, mert némi időre van szükség ahhoz, hogy a hatóanyagok megfelelően feloldódjanak. Hátrányuk, hogy a spontán légyottokat könnyen tönkretehetik, hiszen amikor nagy szenvedéllyel egymásnak esünk, akkor az a 15 perc bizony nagyon hosszúnak tűnhet. Ráadásul a felhelyezéskor itt is fennáll a fertőzésveszély, illetve ez a módszer sem véd az olyan problémákkal szemben, mint a hüvelygomba vagy más intim fertőzések.

Gumióvszer

Ezt a fogamzásgátló módszert senkinek nem kell bemutatni, hiszen ez az egyik legegyértelműbb, bevált megoldás. A gumióvszert a merev péniszre kell felhelyezni, ami meggátolja, hogy a hímivarsejtek bekerüljenek a hüvelybe. Egyszerű és gyors, ráadásul a nemi betegségek ellen is nagyobb biztonságot nyújt, mint bármelyik másik módszer. Hátránya azonban, hogy az óvszer elszakadhat, vagy kényelmetlen érzést kölcsönözhet az urak és a hölgyek számára egyaránt. Ettől függetlenül sokan erre esküsznek, mert igen magas százalékban nyújt védelmet a betegségekkel és a nem kívánt terhességgel szemben is.

Forrás: Thinkstock

Az óvszer a hüvelygomba ellen is véd?

Nos, ez a feltételezés téves, ugyanis a hüvelygomba a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásával alakul ki, ami mögött számos magyarázat állhat. Téves az a nézet, hogy a hüvelyfertőzéseket csak szexuális úton lehet elkapni. Akárcsak a bakteriális hüvelyfertőzés esetén, úgy a hüvelygomba oka is többnyire a nő saját szervezete. A hüvelygombát leggyakrabban a Candida albicans nevű élesztőgomba túlzott mértékű elszaporodása okozza.

A Candida törzsbe tartozó gombák számos baktériumfajjal együtt normál körülmények között is jelen vannak a hüvelyben. Amíg azonban a hüvely kémiai egyensúlyáért, a védelmet szolgáló savas közeg (pH) fenntartásáért felelős tejsavtermelő baktériumok (Lactobacillusok) létszáma megfelelő, addig nincs baj. Vagyis a Candida gomba jelenléte a hüvelyben még nem feltétlenül okoz betegséget. Ám ha valamilyen okból felborul a mikrobiológiai egyensúly, a Candida túlszaporodhat, és ettől már kialakulhat a hüvelygomba, azaz a vulvovaginális candidiasis.

Időnként maga a fogamzásgátló módszer hatására alakul ki a gombás fertőzés. Ebből kifolyólag tehát érdemes megjegyezni azt a tényt, hogy a megfelelő fogamzásgátlás elengedhetetlen a biztonságos nemi élet szempontjából, de a hüvelygombával szemben a fogamzásgátlás nem nyújt védelmet.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.