Kiakadtak az anyukák: sem Kolbász, sem Mikafélix nem lehetett a gyermekük neve

Forrás: Getty Images/Mikolette/ -
keresztnév család szülők
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt évben rekordmennyiségű kérelem érkezett a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz keresztnév-változtatásokkal kapcsolatban. Sokszor igen furcsa igényekkel álltak elő a leendő szülők.

Egyre népszerűbbek a kettős női nevek, illetve gyakran előfordul, hogy a szülők olyan neveket kérelmeznek gyermekük számára, amelyek nem szerepelnek az engedélyezett keresztnevek listáján. Az általános tendencia az, hogy a lányoknak különlegesebb neveket szánnak, mint a fiúknak.

Forrás: Getty Images/Mikolette/

Dr. Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy időről időre újabb divathullámokat lehet megfigyelni a névkérelmekben. 2022 egyik nagy trendje a kettős keresztnevek megalkotása és igénylése volt.

Példaként említette a hazánkban már régóta használt és ismert Marianna, Annamária, Izabella neveket, valamint az újabb keletűek közül az Annabella, Annabori, Annadóra, Annadorka, Annakarina, Annakata, Annaléna, Annalilla, Annaliza, Annalujza, Annamíra, Annaréka, Annaregina, Emmaléna, Emmaróza, Hannabella, Hannadóra, Hannaliza neveket.

Ezt a sort 2022-ben bővítették az Annalina, a Hannaléna és a Pannaróza alakokkal. Ugyanakkor annyira divatos lett ez a névforma, hogy több egészen furcsa összetételt is szerettek volna bejegyeztetni a kérelmezők, mint a Miramilla, Marimária, Zarahanna, vagy férfinevek esetében a Vidmór és a Mikafélix.

Szintén újdonság, hogy több szülő különböző mitológiai alakok neveit kérelmezte. Ilyen volt a Heimdall, a Belona, és előfordult az is, hogy a japán mangák alakjai váltak volna névadóvá (Deter, Napapa, Reira). Ami pedig a legkirívóbb eseteket illeti, a teljesség igénye nélkül a fiúknál a Kolbász, a Felhő, a Zé, a Zéka, a Tasi, a Hubadúr és a Zsoli, a lányoknál pedig a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár, a Poca és a Tisza is feltűnt a kérelmekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.