Megjelentek a csalók: a török-szír földrengés áldozatainak segíteni akaró adományozók adataira pályáznak

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Emin Sansar -
adomány földrengés Szíria csaló Törökország adathalászat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Cyble amerikai kiberbiztonsági cég kutatói azt mondják, hogy a törökországi és szíriai földrengést követően a hamis adományozási programok számának növekedését észlelték.

A török-szír tragédiát próbálják kihasználni pénzügyi csalók, akik arra próbálják rávenni az embereket, hogy jótékony célokra pénzt adjanak, ám azt személyes haszonszerzésre használják fel.

Például egy hamis weboldal, a redcrossturkey.com azt állítja, hogy adományokat gyűjt a törökországi és szíriai katasztrófa sújtotta területek áldozatainak. Személyes adatokat kér, például a felhasználó mobilszámát és e-mail-azonosítóját. S noha az adatok elküldése után egy legitim adományozó webhelyre irányítják át a felhasználót, az adathalász oldalt létrehozó csalók birtokába kerülnek a segtő szándékú ember személyes adatai. Ez lehetővé teszi számukra, hogy telefonon vagy e-mailben felvegyék vele a kapcsolatot, és pénzt utaltassanak át a számlájukra.

Már meg is jelentek a katasztrófa áldozatait és a segítő szándékú embereket kihasználó pénzügyi csalók Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Emin Sansar

Egy másik oldal, a help-turkey.org szintén segélyek gyűjtésére létrejött hamis oldal. A módszer a Cyble szerint más. Itt az „Adományozás" gombra kattintva a felhasználó egy oldalra kerül, ahol PayPal-on keresztül teljesítheti az adományozást. Ezzel a módszerrel a csalók sikeresen utalhatják át a pénzt saját számlájukra.

A Cyble szakemberei figyelmeztetnek: "Még a legjobb szándékkal is óvatosnak kell lenni, és ellenőrizni kell az adományozási lehetőségek valódiságát, törvényességét, mielőtt adatokat adnak át vagy adományoznak."

A cég azt mondja: a legjobb, ha óvatosan nyitunk meg minden olyan linket, amelyet SMS-ben vagy e-mailben kapunk a telefonunkra. Emellett mindig ellenőrizni kell az adományszámlák törvényességét, és az elszámoltathatóság érdekében nyomon követhető fizetési módot kell választani - írja a CyberNews.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.