Így hozd ki magad a depresszióból olvasással – a könyvek segítenek a túlélésben

remotiv2023 depresszió olvasás könyv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre túlvagyunk az év vitathatatlanul két legdepressziósabb hónapján, de sokan érezhetjük úgy, hogy még mindig elérhetetlenül messze van a tavasz, a nagy kirándulások, a teraszos világmegváltó beszélgetések ideje, no és hol van még a nyaralás... Még mindig korán sötétedik, így a szabadban is kevesebbet tartózkodunk, mint a melegebb hónapokban. Az egyik legjobb elfoglaltság ilyenkor az lehet, ha egy jó teával bekuckózunk és könyvet veszünk a kezünkbe. Ha jól választunk, az olvasmányunk lehetővé teszi, hogy egy pillanat alatt „másik valóságban" találjuk magunkat, ami kiszakít a levertség monoton egyhangúságából, és erőt adhat, hogy újra lendületbe kerüljünk.

Könyves tematikájú csoportokban sokan felteszik a kérdést, hogy: „Oké, olvassunk, na de mit? Mit válasszak, ha se energiám, se kedvem nincs semmihez?" Erre persze nincs univerzális válasz, hiszen mindenkinek más az érdeklődése: vannak, akik a saját problémáikat szeretnék egy másik ember szűrőjén keresztül feldolgozni, átélni, mások önfeledt kikapcsolódásra vágynak, és nem feltétlenül a szépirodalom felé fordulnak, és vannak, akiknek ez az időszak a megfelelő arra, hogy komolyabb olvasmányélményeken keresztül jussanak közelebb a saját belső világukhoz.

A könyvpiac hatalmas, és mindenki megtalálhatja benne azt, ami megérinti a lelkét és feltölti. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem kell feltétlenül új könyvbe belekezdeni, ha mélyponton vagyunk. Nagyon jól jöhet ilyenkor egy-egy bevált kedvenc történet, amelyet újra átélnénk, és amely jó érzéseket ébreszt bennünk.

Cikkünkben most néhány olyan olvasmányt ajánlunk, ami szinte biztosan kienged a mókuskerékből, és néhány órára egy másik világban élhetünk általuk.

Ha lerágnád az izgalomtól a 10 körmödet...

Ha szereted az izgalmas, okos és ravasz okfejtéseket, az Agatha Christie-krimiket neked találták ki. Miss Marple és Hercule Poirot soha nem megy ki a divatból, az írónő pedig úgy vezeti a nyomozások történetét, hogy közben te is folyamatosan találgatsz: vajon ki követte el a bűncselekményt... A legendás krimiíró művei a legravaszabb olvasó agytekervényeit is megmozgatják: az egyik legnagyobb klasszikus, a Tíz kicsi néger az utolsó oldalakig fenntartja a feszültséget. Ha elolvasod, szinte biztos, hogy további Agatha Christie-könyveket is a kezedbe veszel.

Ha belevesznél egy regényfolyamba...

Sokan akkor tudnak igazán együtt élni egy regénnyel, ha az heteken keresztül az életük része lehet. Elena Ferrante Briliáns barátnőm regénye (és annak három folytatása, ugyanis tetralógiáról van szó) éppen ezért hatalmas népszerűségnek örvend a hazai olvasók között is. A körülbelül 2000 oldalas regényfolyam a barátság, a szerelem, az árulás, a tehetség, a szegénység és az abból való kitörés problematikája köré épül. Olvasás közben elgondolkodhatunk: sorsunknak determinált szálon kell-e futnia, és ha nem, milyen esélyeink vannak a kitörésre. A regény röviden összefoglalva: egy gyerekkortól időskorig tartó barátság története, amely megmutatja, hogy két ember szoros, elvághatatlan kötelékének éppúgy része a gyűlölet is, mint a szeretet.

Forrás: Shutterstock

Ha motivációra vágysz....

Kevésbé ismert, ám rendkívül motiváló írás Bella Mackie Fuss tovább! – Hogyan mentette meg a futás az életemet? című regénye. Az írónő saját szorongására és pánikbetegségére keresett és talált terápiát. Ha hasonló problémákkal küzdesz, egészen biztosan tudsz azonosulni a regénnyel, ráadásul a szerző történetén keresztül láthatod: mindig van lehetőség kitörni a lelki problémák ördögi köréből. Természetesen a könyv üzenete nem az, hogy a futás az egyedüli csodaszer a mentális gondok enyhítésére, sokkal inkább azt sugallja, hogy mindenki megtalálhatja, ami kirángatja a negatív gondolatok ördögi köréből.

Ha szabadulnál „elméd koncentrációs táborából"...

Edith Eva Eger A döntés című könyve már a megjelenésekor is hatalmas siker lett: nem véletlenül. Az írónő maga ajánlja ezekkel a sorokkal a könyvét: „Abban szeretnék segíteni olvasóimnak, hogy felfedezzék, miként szökhetnek meg saját elméjük koncentrációs táborából, és válhatnak azzá az emberré, akinek lenniük kellene. Segíteni szeretnék abban, hogy átéljék, mit jelent megszabadulni a múltjuktól, a kudarcaiktól és a félelmeiktől, a dühüktől és a botlásaiktól, a megbánásaiktól és a feloldatlan fájdalmaiktól –, hogy átélhessék azt a szabadságot, amelyben az életet teljes, gazdag, ünnepi mivoltában élvezhetik. Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest." A könyv nem sorolható be a tipikus, sokszor ugyanazokat a frázisokat ismétlő önsegítő könyvek sorába. Hatalmas pluszpont azért, hogy az „életbölcsességek" mellett a magyar származású írónő életútját is megismerhetjük, közben pedig azt érezzük, a mi gondjaink eltörpülnek az olvasott tragédiák mellett. Ha ő talpra állt, nekünk is sikerülni fog jobban érezni magunkat.

Ha azon agyalsz, mi lett volna, ha...

Laura Barnett Variációk egy párra regénye két ember találkozásának, szerelmének és életútjának három verzióján vezeti végig az olvasót egészen napjainkig, együtt és külön, ahogyan szerelmük története más-más fordulatot vesz. A Variációk egy párra nagyszerű regény arról, hogy döntéseink függvényében hányféle irányba mehet az életünk. Olvasás közben oldalról oldalra rádöbbenünk, hogy egy egészen aprónak tűnő döntés egészen más irányba sodorhatja az életünket, így egyáltalán nem mindegy, mikor, mit (és kit) választunk. Vagy mégis? Talán minden épp úgy van jól, ahogy történik... Döntsd el te magad!

Forrás: Shutterstock

Szubjektív listánk természetesen a végtelenségig bővíthető lenne, azt, hogy pont téged mi kapcsol ki, neked kell megtalálnod.

Jó tanács: ha egy könyv nem köt le, nyomaszt vagy rossz érzéseket kelt benned, tedd félre. Csak azért, mert már belekezdtél, vagy a barátnőd ódákat zengett róla, nem muszáj befejezned. Túl rövid az élet ahhoz, hogy olyannal töltsd, ami nem okoz örömet, nem ad plusz tudást és nem javítja az életminőségedet. Bár vitathatatlan, hogy vannak zseniális, jó és kevésbé jó alkotások, a kritikus mindig te magad legyél, és azt olvasd, ami az adott életszituációdban hozzátesz az életedhez.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.