Szuperkönnyű és finom receptek rizsből

Forrás: Shutterstock/Fpwing -
rizs recept magazin ennivaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rizs sokkal több, mint egy köret. Sós és édes ételek, levesek, főételek, köretek, rakottasok és egytálételek állandó hozzávalója, ami nem csak, hogy laktat és egészséges, de még olcsó is.

Rizsfasírt mártogatóssal

Forrás: Shutterstock/Slawomir Fajer

Hozzávalók (4 személyre):

A fasírthoz ( kb. 24 kis darabhoz):

  • 200 g rizs
  • 200 g cukkini
  • 150 g karalábé
  • 2 db tojás
  • őrölt fekete bors
  • kb. 50 g zsemlemorzsa + a hempergetéshez
  • 400 ml napraforgóolaj a sütéshez

A mártogatóhoz:

  • 1 evőkanál olaj
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 100 g sűrített paradicsom (12-14%-os)
  • 200 g tejföl
  • só, őrölt fekete bors

1. A rizst öblítsük át, majd szórjuk kétszeres mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Mérsékeljük a lángot, fedjük le, és néhányszor megkeverve főzzük puhára. Hagyjuk teljesen kihűlni - írja a Fanny magazin.

2. A megtisztított cukkinit és karalábét kis lyukú reszelőn reszeljük le, a felesleges nedvességet nyomkodjuk ki belőlük. Adjuk hozzá a tojásokat, sózzuk, borsozzuk meg, majd szórjuk apránként bele a zsemlemorzsát is addig, amíg formázható állagot kapunk.

3. Benedvesített kézzel formázzunk kis fasírtokat a masszából. Egy lábasban melegítsük fel közepesen forróra az olajat, és süssük benne aranybarnára a fasírtokat. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre.

4. A mártogatóhoz az olajat melegítsük fel egy kis lábasban. Adjuk hozzá a megpucolt, lereszelt fokhagymát és a sűrített paradicsomot. Habverővel keverjük hozzá a tejfölt, hígítsuk fel egy kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk meg, és főzzük 4-5 percet. Tálaljuk a rizsfasírtok mellé.

Tipp: A fasírt masszájához hozzáadhatunk két gerezd lereszelt fokhagymát.

Egy darab kb.: 75 kalória
Elkészítési idő: 45 perc + hűlési idő

Zöldséges-sonkás rizssaláta

Forrás: Shutterstock/Fpwing

Hozzávalók (4 személyre):

  • 150 g rizs
  • 150 g tejföl
  • 80 g majonéz
  • őrölt fekete bors
  • 1 konzerv (285 g töltősúly) csemegekukorica
  • 1 csokor (kb. 5 szál) újhagyma
  • 1 db kígyóuborka
  • 150 g retek
  • 100 g sonka

1. A rizst öblítsük át, majd szórjuk kétszeres mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Mérsékeljük a lángot, fedjük le, és néhányszor megkeverve főzzük puhára. Hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A tejfölt keverjük össze a majonézzel, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze a rizzsel.

3. A csemegekukoricát csepegtessük le, a megtisztított újhagymát karikázzuk fel, a megmosott uborkát és retket vágjuk kis kockákra. A sonkát szintén kockázzuk fel, majd minden hozzávalót forgassunk a rizshez. Tálaljuk behűtve.

Tipp: A majonézes-tejfölös dresszinghez hozzákeverhetünk 1 evőkanál reszelt tormát.

Elkészítési idő: 30 perc + hűlési idő
Egy adag kb.: 525 kalória

Tojásos-zöldséges pirított barna rizs

Forrás: Shutterstock/Katrinshine

Hozzávalók (4 személyre):

  • 250 g barna rizs
  • 200 g kelbimbó
  • 120 g sárgarépa
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csokor (4-5 szál) újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db tojás

1. A barna rizst öblítsük át, majd szórjuk háromszoros mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Mérsékeljük a lángot, fedjük le, és néhányszor megkeverve főzzük puhára.

2. Közben a kelbimbót tisztítsuk meg (szárát és külső leveleit távolítsuk el), majd a szemeket vágjuk ketté. Tegyük forrásban lévő, enyhén sós vízbe, és főzzük roppanósra. A sárgarépát pucoljuk meg, vágjuk vékony csíkokra. Amikor a kelbimbó már majdnem megpuhult, szórjuk mellé a répát, főzzük még pár percet, majd szűrjük le.

3. A kaliforniai paprikákat mossuk meg, csíkozzuk fel. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat., és szórjuk rá a paprikacsíkokat. Süssük puhulásig, majd adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, az áttört fokhagymát, a főtt zöldségeket és rizst. Forgassuk össze, sózzuk meg, pirítsuk pár percet.

4. A tojásokat verjük fel, sózzuk meg. A serpenyőben toljuk félre a zöldséges rizst, öntsük a helyére a tojást, kezdjük el sütni, falapáttal aprítani, majd fokozatosan forgassuk össze a rizzsel. Tálaljuk felcsíkozott újhagymazölddel megszórva.

Tipp: Kevesebb sóval és 4-5 evőkanál szójaszósz hozzáadásával is elkészíthetjük.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag kb.: 360 kalória

Tepsis darált húsos-sajtos rizs

Forrás: Shutterstock/Ffarisa

Hozzávalók (4 személyre):

  • 150 g rizs
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
  • 400 g sertés darált hús
  • őrölt fekete bors
  • 2 db tojás
  • 350 g tejföl
  • 150 g trappista sajt
  • petrezselyemzöld a díszítéshez

1. A rizst öblítsük át, majd szórjuk kétszeres mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Mérsékeljük a lángot, fedjük le, és néhányszor megkeverve főzzük puhára.

2. Közben egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát fonnyasszuk meg rajta. Adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, majd húzzuk le a tűzről, és keverjük el benne a fűszerpaprikát.

3. Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, rakjuk bele a darált húst, pirítsuk fehéredésig, majd süssük puhára. Amikor elkészült, keverjük össze a főtt rizzsel.

4. A tojásokat válasszuk szét, a tojásfehérjékből verjünk habot. A tojássárgájákat keverjük össze a tejföllel és egy kevés sóval, majd adjuk a rizses húshoz. Végül forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot, és simítsuk egy olajjal vékonyan kikent, nagyobb tepsibe. A tetejét szórjuk meg egyenletesen a lereszelt sajttal.

5. Süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percet, tálaljuk aprított petrezselyemzölddel megszórva.

Tipp: Darált marhahúsból is elkészíthetjük. A tejföl felét azonos mennyiségű krémsajtra cserélhetjük.

Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag kb.: 665 kalória

Csirkés zöldségleves rizzsel

Forrás: Shutterstock/Elena Elisseeva

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 evőkanál olaj
  • 200 g csirkemellfilé
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 80 g rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 200 g sárgarépa
  • só, őrölt fekete bors
  • 150 g zöldborsó (fagyasztott)
  • 200 g brokkoli
  • petrezselyemzöld a díszítéshez

1. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat. Tegyük rá a kockákra vágott csirkét, forgassuk át az olajon, majd húzzuk le a lábast a tűzről, és szórjuk bele a fűszerpaprikát, keverjük jól el.

2. Helyezzük vissza a lábast a tűzre, tegyük bele az átöblített rizst, a megpucolt, cikkekre vágott vöröshagymát és a felkarikázott sárgarépát. Öntsük fel kb. 1,5 l vízzel, forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon főzzük addig, amíg a rizs fogkeményre puhul. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és a kis rózsáira szedett brokkolit, majd az egészet főzzük készre. Közben, ha szükséges, még adhatunk hozzá vizet.

3. Tálaljuk a levest aprított petrezselyemzölddel megszórva.

Tipp: Zöldség- vagy húsleves alaplével is elkészíthetjük.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag kb.: 280 kalória

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.