6+1 tanács, hogy olajozottan forogjanak agyunk fogaskerekei

Forrás: Photononstop/Santa Clara -
agytorna tippek-tanácsok magazin egészség szellemi frissesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szellemi frissesség megőrzése mindenki számára létfontosságú, hiszen, ha hagyjuk eltunyulni az agyunkat, az lassan, de biztosan mentális hanyatláshoz vezethet. Most összegyűjtöttünk néhány egyszerű gyakorlatot, amelyekkel megmozgathatjuk az agytekervényeinket.

Manapság nagyon kényelmesen élünk, például nem kell telefonszámokat megjegyeznünk, a lexikális tudás helyett pedig ott az internetes keresgélés. Pedig az agyat ugyanúgy edzeni kell, mint az izmainkat, különben elbutulhatunk.

Néhány egyszerű gyakorlattal minden nap tehetünk azért, hogy szellemileg frissek maradjunk.

Mozogjunk

Ha már párhuzamot vontunk az agy és az izmaink között, akkor az első dolog, amit megemlítenénk az agyunk érdekében, az a mozgás. Ugyanis, aki fitt testileg, az fitt agyilag is. Ennek oka, hogy mozgás közben a vérkeringésünk is fokozódik, ennek köszönhetően pedig több friss vér és ezzel együtt oxigén jut az agyba, ami nagyban segíti az agysejtek egészséges működését.

Forrás: Shutterstock

Tájékozódjunk okosan

Nem, most nem arról beszélünk, hogy kapcsoljuk be a GPS-t és ez alapján jussunk el A-ból B-be. Pont ellenkezőleg! Ha egy új helyre megyünk tervezzük meg előre az útvonalat, majd a mobilos navigációt nélkülözve próbáljunk boldogulni. Jegyezzük meg honnan, hova kell mennünk, nézzük meg az utcaneveket és memorizáljuk merről jöttünk és merre tartunk.

Keressünk újdonságokat

Nemcsak akkor dolgoztathatjuk meg az agyunkat, ha új helyre megyünk, hanem akkor is, ha egy megszokott cím az úti célunk. A jól bevált, ismerős útvonal helyett válasszunk egy kevésbé ismertet vagy teljesen ismeretlent és menjünk így legközelebb a munkahelyünkre, a fodrászhoz vagy az anyukánkhoz.

Tanuljunk új dolgokat

Az egyik legjobb agytorna, ha valamilyen új dolog elsajátításába kezdünk. Például vegyünk zongoraleckéket, iratkozzunk be nyelviskolába, főzőtanfolyamra vagy járjunk kórusba. Az új ismeretek megtanulása remekül serkenti az agyat, ráadásul az új közösségbe való beilleszkedés is pozitív kihívást jelenthet.

Forrás: 123RF

Csereberéljünk

Néha jó, ha a dolgokat kimozdítjuk a megszokott helyükről, ez ugyanis arra késztet minket, hogy új nézőpontot keressünk, ami agytornának is kiváló. Tegyük át például az óránkat az egyik kezünkről a másikra, üljünk az ebédlőasztalnál egy új helyre, ne oda, ahova szoktunk, vagy

mossunk fogat azzal a kezünkkel, amelyik ügyetlenebb.

Játsszunk

Mindenki szeret játszani, ráadásul játékos formában is nagyon jól meg lehet dolgoztatni az agyunkat. Ha egyedül vagyunk remek választás lehet a rejtvényfejtés vagy a memóriakártyák, ha pedig többen, akkor jöhet a szólánc vagy a szókirakó.

Forrás: Photononstop/Santa Clara

+1 Hidratáljunk

Ugyan nem agytorna, mégis nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása minden nap. A hidratálás az egész szervezet számára lényeges, ez alól pedig az agy sem kivétel, hiszen 90%-át víz teszi ki. Igyunk folyamatosan a nap során és ne csak akkor, amikor érezzük, hogy szomjasak vagyunk, az ugyanis már a kiszáradás első jele. Ilyenkor viszont az agy már nem képes optimális működésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.