Ezt csináld a fonnyadó gyümölcsökkel

fonnyadt újrahasznosítás élelmiszer tárolás zöldség maradék
Ha szeretnénk a környezettel is jót tenni, és mellé még spórolni is, akkor érdemes a lehető legkevesebb ételt kidobni. Mutatunk is erre egy jó ötletet.

A konyha kifejezetten egy olyan színtér, ahol radikálisan csökkenthetjük a szeméttermelésünket. Gondoljunk csak a fonnyadásnak indult almára, a megkeményedett zsömlékre vagy a hűtőnkben árválkodó málnára, aminek csak a felét használtuk el a süteményhez. Meglepő, de nem minden kuka, ami annak látszik! - írja a Bors.

Túlérett banánok

Vannak, akik kizárólag zölden vagy éppen csak éretten hajlandóak megenni, pedig még a barnulásnak indult banánnak is adhatunk új életet. A foltos, kásás ízű gyümölcsöt talán már nem esik jól elfogyasztani, de kiváló alapanyaga lehet a mogyorós banánkenyérnek, a gyorsan elkészíthető muffinnak, az ízletes amerikai palacsintának, a húsvéti kuglófnak vagy épp a reggeli zabkásánknak.

Túlérett banánokból elkészíthető muffinnak Forrás: Shutterstock/Charles Brutlag

Szemétbe szánt citromok

A limonádén kívül a citromot jóval több dologra is felhasználhatjuk, mint azt elsőre gondolnánk. Az ínycsiklandozó, könnyű citromos pite mellett otthonunk felületeinek tisztítására és fertőtlenítésre is kiváló. Még a legpiszkosabb részeket is képes letakarítani; vagy a kifacsart citromot egyszerűen dobjuk be a mosogatógépbe; az edények csillogóak és illatosak lesznek.

Ízes bogyós gyümölcsök

Gyakran nehéz ellenállni a boltok polcain sorakozó epernek, málnának és áfonyának. Meglehet, egy részét felhasználjuk süteményekbe, de az is előfordul, hogy megfeledkezünk róluk. Miután ezek a gyümölcsök nagyon hamar romlásnak indulnak, nem árt, ha mihamarabb elfogyasztjuk őket. Keverhetünk belőlük édes málnahabot vagy megízesíthetjük velük a joghurtjainkat. Az eperből és a szederből akár sűrű mártást is készíthetünk, amit később ráönthetünk a palacsintára, fagylaltra, de ehetjük húsokhoz, grillezett sajtokhoz is.

Az eperből akár sűrű mártást is készíthetünk Forrás: Shutterstock/Ronedya

Ne dobd ki a maradékot! Ennyi ideig áll el a mélyhűtőben

Az ételmaradékok lefagyasztása számos előnnyel jár. A fagypont alatti hőmérsékleten való tárolás meggátolja a baktériumok és más kórokozók elszaporodását az élelmiszerekben, így azok akár hosszú hónapokig is elállnak. Olvass tovább...

A szikkadt pékáru is újrahasznosítható

Ahelyett, hogy azonnal kidobnánk a megszáradt zsömlét, kenyeret, vágjuk inkább apró kockákra, csepegtessünk rá olívaolajat, vagy kenjük meg vajjal, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd sütőpapíron szétszórva süssük 10-15 percig 200 fokon. A végeredmény finom, ropogós kruton, ami tökéletesen megfűszerezi krémleveleseinket, de salátánkra is bőven szórhatunk belőle. Amennyiben nincs kedvünk sokat bíbelődni, készítsünk francia Pain Perdu-t, ami elfelejtett kenyeret jelent. Elkészítése hasonló a bundás kenyérhez.

Isteni finom újrahasznosítás: így lehet ehető vaníliát gyártani a műanyag hulladékbólhttps://www.life.hu/eletmod/20210616-isteni-finom-ujrahasznositas-igy-lehet-eheto-vaniliat-gyartani-a-muanyag-hulladekbol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.