Ódon várkastély vagy valami egészen más? Kirándulj a Bory-várba!

vár építészet utazás magazin kirándulás utazzitthon székesfehérvári Tádzs Mahal Bory-vár
Székesfehérváron áll egy mesebeli kastély, olyan, amilyet szinte csak a képeskönyvek lapjain láthatunk. Íves ablakok, égbeszökő, karcsú tornyok, szédítő csigalépcsők jellemzik és persze a múlt romantikája lengi körül. Pedig a Bory-várnak, fantáziánkat megindító kinézete ellenére, nincsenek évszázados legendái... A története mégis érdekes és megkapó!

A mesébe illő Bory-vár Székesfehérváron található, és egészen biztos, hogy Magyarország egyik legérdekesebb épülete. Egyedülálló stílusának és persze történetének köszönhetően rendkívül népszerű turistalátványosság, amelyet nem érdemes kihagynunk, ha a közelben járunk.

A Bory-vár története


A Bory-várat, Bory Jenő, szobrászművész és építészmérnök, a Képzőművészeti Főiskola szobrász és a Műszaki Egyetem építész tanára álmodta meg, tervezte és építette saját kezűleg. A telket még 1912-ben vette a férfi, ahol eredetileg csak szőlő és gyümölcsfák voltak, na meg egy borospince présházzal, ezt alakította és bővítette ki Bory Jenő lakássá, majd az első világháború után elkezdődött a vár építése is.

Tégláról téglára, önerőből, saját kezűleg haladt az építkezéssel, amelynek alapjául nem konkrét tervrajzok szolgáltak – pedig Bory Jenő építész volt –, hanem sokkal inkább a képzelet

és a művészi álom, amelynek nyomán újabb és újabb tornyok, lépcsők és szobrok váltak az épületegyüttes szerves részévé. A Bory-vár – bár a család otthonául is szolgált – maga is műalkotás lett, amelyet a művész élete végéig csiszolgatott, alakítgatott.

Bory Jenő imádott feleségével, Komócsin Ilonával Forrás: Origo

A székesfehérvári Tádzs Mahal

A Bory-várat külföldön úgy ismerik, mint a „székesfehérvári Tádzs Mahal"- t, amely az örök szerelemnek állít emléket.

Az épületegyüttest Bory Jenő felesége iránt érzett szerelme valamint a fantázia ihlette,

és az építész valóban varázslatos dolgot teremtett a vár megalkotásával, olyat, amely a legendák világába repíti el az embereket. Az épület elején például, az ajtó felett egy kis angyalka ül, aki az érkezőket üdvözli, de az egész vár telis-tele van lenyűgöző részletekkel.

Akad itt elefántszobor, százoszlopos udvar, történelmi árkádsor, kerengő, képtár, műterem, hatalmas kandalló, csigalépcső, számos szobor és festmény – köztük Bory Jenő feleségének szobra. Boryné egész alakos mása pedig a „hitvesi szeretet kápolnájában" kapott helyett, a vár centrumában, mint a várlátogatás legfőbb alakja, szimbóluma és célja. De az asszonyról festményeket is láthatunk, egy alatt a férj hozzá írt versével...

Bory-vár Forrás: Shutterstock

A Bory-vár nem csupán azért lenyűgöző, mert valóban mesebeli, hanem azért is, mert sokkal több, mint egy egyszerű épület vagy mint egy szép kastély. Tisztelgés a művészet előtt, tisztelgés a család előtt, tisztelgés a szépség előtt, tisztelgés a történelem előtt és nem utolsósorban tisztelgés a szerelem és Bory Jenő felesége, Komócsin Ilona festőművész előtt, akit a férje imádatig szeretett.

A Bory-vár ma is Bory Jenő családjának tulajdonában van, és ha meglátogatjuk, akkor érdemes hosszasan elidőzni a falak között, elmerülni a részletekben, hogy valóban átjárhasson minket különleges hangulata.

Ha tetszett a cikk, ez is érdekelhet: 6 lenyűgöző magyarországi épület, amit látnod kell

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.