A négynapos hosszú hétvégén érdemes kimozdulni a megszokott életterünkből. Nem kell feltétlenül múzeumról múzeumra járni, a szép idő lehetőséget teremt a nagy sétákra is, melyeket csodás épületekkel megfűszerezve igazán tartalmassá tehetsz.

 

 1. Cifrapalota – Kecskemét    

Az egyik leghíresebb szecessziós épületünket Márkus Géza tervezte 116 évvel ezelőtt. Ma már képtárként és múzeumként működik, de eredetileg lakások, üzletek és kaszinó kapott benne helyet. A homlokzat majolikadíszítésén kívül, a színes díszített magas tető is meseszép.

CifrapalotaForrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

2. Magyar Királyi Postatakarékpénztár – Budapest  

117 éve adták át a Lechner Ödön és Baumgarten Sándor tervezte épületet, mely ma a Magyar Államkincstárnak ad otthont. Az utcán sétálva nem is igazán tűnik fel, hogy milyen gazdagon díszített. A tető önmagában is lélegzetelállító színes kerámiacsempéivel és kis tornyaival, valamint a díszítőelemek részletességével.

Magyar Királyi PostatakarékpénztárForrás: allamkincstar.gov.hu

3. Reök Palota – Szeged  

Ez a csodás épület 111 éve készült Magyar Ede tervei alapján, méghozzá Munkácsy Mihály unokaöccsének megrendelésére. A palotát eleve lakóépületnek szánták, az emeleteken élt Reök Iván és családja. A földszinten azonban üzlethelyiségeket és kiadó lakásokat alakítottak ki, sőt, még egy étterem is működött benne. A csodás virágmotívumaival és hullámos falsíkjaival a szecesszió mintapéldája, de több eleme sajnos már hiányzik: például az aranyozott ajtók, a liliommal díszített mosdókagylók és a vízitündér freskók – ezeket egyébként a Reök család konzervatív hölgy tagjai kapartatták le.

Reök PalotaForrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

4. Róth Múzeum (Róth Miksa Emlékház) – Budapest  

Az épületet Róth Miksa, a magyar üvegfestészet és mozaik művészet legjelentősebb alkotója, 1911-ben vásárolta meg egy bútorgyárostól. Ezután átépítette Petz Samu építésszel – ekkor került az udvarba még egy épület. Az épületegyüttes kulcsa a második háború után sok kézben megfordult, végül Róth gyermekei Erzsébetvárosnak ajándékozták, és 1999 óta a nagy művésznek állít emléket. Egyszerre lenyűgöző és intim kiállításokkal lehet itt találkozni; mindenképp érdemes legalább egyszer, ha nem többször ellátogatni ide.

Róth MúzeumForrás: Wikipedia/szilas

5. Bory-vár – Székesfehérvár  

Ez nem csupán egy gyönyörű épület, egy életmű, melyet Bory Jenő jegyez. 1912-ben vásárolta meg a telket, melyen akkor még csak egy présház állt. 1923-tól haláláig építette csupán néhány egyszerű munkás bevonásával. Előzetes tervek nélkül, évről vére formálódott. A várban minden falon, sarokban, lépcsőfordulóban újabb és újabb műalkotásokba botlik az ember, szinte felfoghatatlan az a művészeti gazdagság, ami jellemzi ezt a lenyűgöző szerelmi és alkotási jelképet. Egy egész napot is el lehet itt tölteni; a tornyok, a rengeteg szoba, az átriumos udvar gyermekben, felnőttben egyaránt felkelti a felfedező vágyat. Ez a vár Magyarország szimbolikus építészetének különös példája.

Bory-várForrás: Shutterstock

6. Iparművészeti Múzeum – Budapest  

122 éve adták át a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte épületet, melyben az erőteljes magyar népművészeti hatás mellett ázsiai és perzsa elemeket is fel lehet ismerni. A múzeum kívülről is csodás, de a belső terei egyszerűen lenyűgözőek.

Iparművészeti MúzeumForrás: imm.hu
Forrás: Wikipedia/misibacsi