Ilyen gusztustalanságokat még biztosan nem ettél: íme, a világ legundorítóbb ételei

Forrás: Shutterstock -
ínyenc undorító nyüves sajt gasztronómia visszataszító összeállítás ételek gusztustalan
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha azt gondolod, ettél már visszataszító ételt, akkor még biztosan nem hallottál a következő, nem feltétlenül ázsiai, de túlnyomó többségében mégiscsak onnan származó, mondjuk úgy, 'különlegességről". 

Vannak ételek, melyektől émelyegni kezd az ember, ha csak a nevét, illatát megérzi, de ez általában szubjekítv: ami az egyiknek gusztustalan, az a másiknak ínyencség lehet. Ám a következő összeállításban olyan ételek szerepelnek, melyek talán még azok számára sem vonzóak, akik abban a térségben élnek, ahonnan ezek a nem mindennapi rémkaják származnak, és amelyek a svédországi Malmö Undorító Ételek Múzeumában megtekinthetőek.

1. Balut

Délkelet-Ázsiában kimondottan közkedvelt csemege, szívesen fogyasztják reggelire (is). A már szinte kifejlett embrióval teli tojást megfőzni és megeszik. A tojáshéjban a kiskacsa apró lábaival és szemeivel is szembesül az egyszeri fogyasztó, ami itthon azért felvetne néhány állatvédelmi kérdést.

Balut Forrás: Shutterstock

2. Bébiegér bor

Romlott hús és gázolaj együtt - a múzeum igazgatója szerint így jellemezhető a kínaik legfeljebb háromnapos egérrel megágyazott és egy évig fermentált itala, melynek az ázsiai nép gyógyító erőt tulajdonít: szerintük minden szervre jótékony hatással bír ez a meglehetősen visszataszító és újabb állatvédelmi kérdéseket felvető borféleség.

Baby Mice Wine, bébiegér bor Forrás: Andriy Makukha (Amakuha) / Wikipedia

3. Casu marzu

Azt a nyűves sajtját neki! - mondhatnánk, sőt mondhatjuk is, hiszen a Szardínia-szigetről származó juhsajt épp erről híre: nyüvekkel. S hogy kerülnek bele? A nyüvek a sajtot beköpködő sajtlegyek lárvái, amelyek, miután kikeltek, mindjárt neki is állnak a sajtfogyasztásnak, miközben váladékot termelnek, ami édeskés ízzel fűszerezi meg az amúgy is erős aromájú és intenzív illatú - azaz büdös - sajtot. Az már csak ízlés dolga, hogy az élő nyüveket fogyasztja el az ínyenc szardíniai, vagy azért lefagyasztja előtte a kikelt lárvákat.

Casu marzu Forrás: Gengis90 / Shutterstock

Ha további visszataszító ételekről akarsz olvasni, látogass el a Travelo oldalára, ahol a teljes összeállítást elolvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.