Ezeket a különleges paradicsompalántákat vásárolhatod meg a Lidl Magyarország üzleteiben

Forrás: Shutterstock -
paradicsom tájfajta Lidl Magyarország magazin
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magyar tájfajta, öko paradicsompalántái időszakos jelleggel elérhetőek a Lidl Magyarország üzleteiben. A különleges Cegléd, Fadd, Máriapócs és Tolna tájfajta palánták kiváló minőségűek és nagyon jól alkalmazkodnak a környezeti feltételekhez. A diszkontlánc már öt éve együttműködik a Kutatóintézettel, hogy segítse a hazai tájfajták elterjedését és népszerűsítse a fenntartható gazdálkodást.

De mik azok a tájfajták?

A tájfajták olyan növényfajták, melyek hosszú idő alatt, természetes és emberi szelekció útján fejlődtek ki, és kiválóan alkalmazkodtak a hazai körülményekhez. Az évszázadok során kialakult sokszínűségüknek köszönhetően rendkívüli alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, és ellenállóbbak is lehetnek. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet öt évig vizsgálta, mely magyar tájfajta paradicsomok termeszthetőek a legjobban ökológiai módszerekkel. Az eredmények alapján, 2017-ben elindították a legjobbnak tartott tájfajta paradicsomok népszerűsítését. Két évvel később a Lidl Magyarország is csatlakozott az akcióhoz, támogatva ezzel az országos kampány terjeszkedését.

Cegléd tájfajta

A Cegléd tájfajta egy erős szárú, sűrű bokrosodású paradicsom, amely lassabb növekedést mutat. Ez a fajta alig igényel kötözést, és a bogyói különleges sárgás-narancsos színűek érett állapotban. Ropogós, édes íze pedig mediterrán hangulatot idéz. A Cegléd tájfajta kiváló választás azok számára, akiknek könnyen feldolgozható paradicsomra van szükségük, amelynek vékony héja van, és mindenkinek ízlik.

Fadd tájfajta

A Fadd tájfajta vastagszárú, erélyes növekedésű paradicsom, amely kedvező időjárás esetén akár kétméteres magasságot is elérhet. Ez a fajta folyamatosan terem egészen október végéig, és a lilás-rózsaszín terméseknek gyümölcsös, édes íze van, amely kiválóan illik a salátákhoz és köretekhez. A Fadd tájfajta különlegessége tojásdad alakú bogyója, amely miatt hamar népszerűvé lesz a családban. Mivel azonban vékony héja és könnyű kirepedése miatt nem tartós, frissen ajánlott fogyasztani.

Forrás: Shutterstock

Máriapócs tájfajta

A Máriapócs tájfajta erős szára és gyors növekedése miatt kedvelt a kertészek körében. Ezenkívül a gombabetegségekkel szembeni toleranciája és folyamatos termése miatt is ideális választás. A Máriapócs apró szemű bogyói friss fogyasztásra ajánlottak, salátákhoz vagy hidegtálakhoz tökéletesen illenek. Üde, fiatalosan telt édessége, finom illata és tetszetős alakja miatt a Máriapócs tájfajta nélkülözhetetlen alapanyaga a nyári és őszi ételeknek.

Tolna tájfajta

A Tolna tájfajta erős szárú és magas növekedésű paradicsom, amely általában 140-150 cm magasra nő. Nagy, kissé lapított, barázdált bogyói magas létartalmúak, így elsősorban befőzésre alkalmasak. Frissen fogyasztva is kellemes ízű bogyói miatt a Tolna tájfajta a saláták és hidegtálak kiváló alapanyaga is lehet. Fontos azonban, hogy a terméseit időben szedjük, mivel a bogyók hajlamosak a túlérésre és az elpuhulásra.

A hazai tájfajták termesztésével a mezőgazdasági sokféleség fokozásához és a biodiverzitás megóvásához is hozzájárulhatunk. „A Lidl elkötelezett a hazai értékek és természeti erőforrásaink megőrzése iránt, ezért örömmel csatlakoztunk az ÖMKi programjához. Az együttműködés keretében a korábbiak során alakor és tönke ősgabonalisztet, 2019 óta pedig tájfajta paradicsompalántát kínálunk vásárlóinknak, melyek az idei évben május 4-étől kaphatóak a Lidl áruházakban." – mondta Tőzsér Judit, a Lidl vállalat kommunikációs vezetője.

A paradicsomok, melyek négy különböző magyar tájról származnak, egyedi ízélményt nyújtanak. A Cegléd, Fadd és Máriapócs tájfajták július hónapban érnek meg, és különleges ízük miatt ideálisak frissen tálalva, például salátákhoz. A Tolna tájfajta paradicsom azonban csak augusztus elején éri el érett állapotát, amely kellemes ízű és nagyon magas a létartalma, így elsősorban befőzésre ajánlott. Hazai és bio tájfajta paradicsomok palánta formában kaphatóak és termésük nagyon sokoldalúan felhasználható, ezáltal remekül beilleszthetőek a tudatos és fenntarthatóbb táplálkozásba is.

A Cegléd, Fadd, Máriapócs és Tolna tájfajta paradicsompalánták pontos elérhetőségéről bővebb információ az áruházlánc akciós újságjaiban található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.