Tisztázta az új traffipaxszabályokat a rendőrség

Fotó: Major Kata - Origo -
sebességmérés büntetés rendőrség szabályok gyorshajtás pénzbírság traffipax
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) keddi sajtótájékoztatóján tisztázta, mit jelentenek az új traffipaxszabályok, azaz, hogy mit jelent valójában, hogy a májustól érvényes szabályok szerint a rendőrség a sebesség-ellenőrzéseknél többé nem alkalmaz úgynevezett hitelesítési hibahatárokat. 

Májustól zéró tolerancia van a gyorshajtásban, nincs többé „tűréshatár" a rendőröknél, akár 1 km/óra sebességtúllépés miatt is megbírságolhatják az autósokat - robbant bombaként a "hír", melyet az ORFK keddi sajtótájékoztatóján Óberling József ezredes igyekezett tisztázni.

Fotó: Major Kata - Origo

Az ezredes tájékoztatása szerint a tolerancia értéke eddig sem azt jelentette, hogy ennyi a hibázási mértéke egy sebességmérő készüléknek: a traffipax eddig is nagyon pontos volt, 3 tizedmásodperc alatt ezer darab mérést végez, ennek az ezer mérésnek az eredménye adja meg az autós sebességét. Tehát nem a traffipaxok lettek pontosabbak, hanem a „papírozás" változott, hangzott el a sajtótájékoztatón.

"A gyakorlat az, hogy a rendőrök eddig is, és ezután is alkalmaznak toleranciát, amit a jog úgy fogalmaz meg, hogy a rendőr belátására van bízva, hogy egy elkövetett szabályszegés esetén milyen szankciót alkalmaz" – tájékoztatott Óberling József, hozzátéve, hogy a rendőrök eddig sem foglalkoztak azzal, ha valaki hogy 50 helyett 51-gyel autózott, és ez ezután sem fog változni, írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.