iskolaszünet Vakáció nyári szünet nyári táborok tippek-tanácsok magazin
Ha végre itt a nyár és meleg az idő... mondhatnánk, hogy az ember strandra jár, de a szomorú valóság inkább az, hogy a szülők ilyenkor is dolgoznak és fogalmuk sincs arról, hogyan fogják megoldani a vakáció alatt a gyerekfelügyeletet.

Oké, elmegy a család nyaralni, az 1, esetleg 2 hét. Meg 1-1 hét nagyi. Meg 1 hét keresztszülők. És utána? Az óvodásoknál még hagyján, mert ott csak 5 hetet kell leszervezni, de mi van a sulisokkal, pontosabban a kisiskolásokkal, akiket bizony nem lehet még otthon hagyni? És

az iskolaszünet bizony 2.5 hónap... ilyenkor nem marad más, csak a táborozás.

Szerencsére ma már rengeteg típusú tábor közül választhatunk attól függően, hogy a gyerek mekkora, mi az érdeklődési köre, és hogy „ottalvós" vagy inkább napközis tábort szeretnénk nézni neki.

A legmenőbb tábortípusok 2023 nyarán

Kézműves táborok

Kezdjük is a sort egy igazi klasszikussal, a kreatív vagy kézműves táborokkal, ahol az egyéni és közös alkotás áll a foglalkozások fókuszában. Lehet szó festésről, rajzolásról, de akár korongozni vagy szőni is megtanulhatnak a gyerekek egy ilyen táborban. Azoknak lehet ideális, akik szeretnek elmélyülni a művészetekben és fontos számukra az ilyesfajta önkifejezés.

Az egyéni és a közös alkotás áll a foglalkozások fókuszában Forrás: Shutterstock/Poznyakov

Sporttáborok

A sporttáborok szintén hagyományos tábortípusok, amelyeket a mozgás öröme jellemez legjobban. Legyen szó fociról, úszásról, teniszről, pingpongról vagy táncról, minden gyerek számára megtalálható az a sporttábor - és az a mozgásforma -, ahol igazán jól érezheti magát. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek választás lehet, főleg, mert a gyerekeknek lételemük a mozgás.

Nyelvi táborok

A nyelvi táborok szintén nagyon népszerűek mostanság és valóban, ha valami, akkor ez egy igazán hasznos tábortípus, ahol nem csupán jól érzik magukat a gyerekek, de olyan tudással is gazdagodnak, amelyet biztosan kamatoztatni tudnak majd a jövőben. A nyelvi tábor ráadásul minden korosztály számára jó választás lehet, csak arra ügyeljünk, hogy a megfelelő szintű csoportba kerüljön a csemeténk.

Kalandtáborok

Imádja a gyermeked a kalandokat? Akkor az ilyesfajta táborokért élni-halni fog. Nyomozás, felfedezés, időutazás, régészet, varázslatok... csupa izgalom, csupa megoldandó feladat és rejtély. Lehetséges mindezeknek ellenállni? Találjátok meg a számotokra legérdekesebb tematikájú kalandtábort és kezdődjön a küldetés!

Csupa izgalom, csupa megoldandó feladat és rejtély Forrás: Shutterstock/Iryna Inshyna

Színjátszó/ Drámatábor

Ha a gyermeked fantáziája nem ismer határokat, és a fotel otthon egy sziget, a padló pedig egy lávafolyam, ha imád a gyerek más bőrébe bújni, ha érdekli a színház világa és mindene a közönség tapsa, akkor ez a tábortípus neki szól. Remek móka és sok hasznos színházzal és színészettel kapcsolatos ismeret egy helyen. Kell ennél több?

Főzős táborok

Viszonylag újak a főzőcskézős programot kínáló tábortípusok, amelyek akár már 6 éves kortól is várják a gyerekeket. Itt a kicsik szó szerint belekóstolhatnak a gasztronómia ízletes világába, és a hagyományos fogások mellett olyan ételekkel is megismerkedhetnek, amelyekről eddig talán még soha nem is hallottak. Azonban a főzős táborokban nem csupán enni lehet, hanem a különféle konyhai eszközökkel és folyamatokkal is találkozhatnak a gyerekek – persze csak az életkoruknak megfelelő módon.

Digitális élménytáborok

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a táborozás legmodernebb fajtáját is, a digitális élménytáborokat, amelyek menő témákban hasznos tudással gazdagítják a gyerekeket. Programozás, robotika, greenbox, online tartalmak készítése, 3D tervezés és nyomtatás, animációk – számtalan információ: digitális tájékozottság és szórakozás egyszerre.

A táborozás legmodernebb fajtája a digitális élménytábor Forrás: Shutterstock/Yuriy Golub

A döntés természetesen nem egyszerű, hiszen amellett, hogy a tábor tematikájának passzolnia kell a gyermek személyiségéhez, a szülőknek egyéb szempontokat is figyelembe kell venniük, mielőtt valamelyik mellett elkötelezik magukat. Reméljük, a cikkünk valamelyest kapaszkodót nyújt a vakáció heteinek megtervezéséhez - kellemes böngészést és felhőtlen nyarat kívánunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.