Kollár Lajos: "Szilárdnak szerdán, nepáli idő szerint délben vissza kellett volna fordulnia"

Forrás: facebook -
Kollár Lajos Kancsendzönga halálzóna Magyarok a világ nyolcezresein Suhajda Szilárd
Május 27-én született meg a döntés: nem keresik tovább a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárdot, aki oxigénpalack nélküli csúcstámadásra készült. Kollár Lajos hegymászó, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciójának alapítója szerint, ha a cél egy karnyújtásnyira van, nagyon nehéz úgy dönteni, hogy feladja az ember és visszafordul. 

A 40 éves magyar alpinista, Suhajda Szilárd egyedül, serpák és oxigénpalack használata nélkül készült megmászni a Föld legmagasabb, 8848 méter magas csúcsát, ám ez nem sikerült neki; a Mount Everestről nem tért vissza. Az érte küldött mentőcsapat nem járt sikerrel, nem találták meg a hegymászót, ezért május 27-én befejezték a keresését.

Suhajda Szilárd Forrás: facebook

Az utolsó műholdas bejelentkezésén, május 24-én kb. 8700 méteren volt, akkor azt mondta, pár óra múlva elérheti a vágyott célt, ám ez nem történt meg.

Kollár Lajos hegymászó, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciójának alapítója szerint Szilárdnak szerdán, nepáli idő szerint délben vissza kellett volna fordulnia.

"Ugyanakkor megértem őt, mert hihetetlen mentális erő kell ahhoz, hogy valaki karnyújtásnyira a céltól meghozza azt a döntést, hogy visszafordul. Szilárd nem tette meg, s onnantól versenyt futott az idővel, mert a halálzónában nincs az a hihetetlen emberi állóképesség, amivel ennyi időt túl lehet élni"
- mondta el Kollár Lajos.

10 évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter hunyt el a Kacsenzöngán, ami a világ harmadik legmagasabb pontja - írja az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.