Nem tudsz úszni? Van egy jó hírünk

úszás víz mozgásforma vízi sportok teljesítmény
Az úszás az egyik legideálisabb állóképességi mozgásforma, amely elengedhetetlenül fontos minden életkorban, különös tekintettel az idős korosztály fizikai aktivitásában. De mégis hogyan lássunk hozzá?

Az úszást soha nem késő elkezdeni. Legyen szó uszodáról vagy nyílt vízről, ezt a sportmozgást egész életünk során űzhetjük, hiszen számos, már kialakult egészségügyi problémára jótékony hatással van. De vajon mi a helyes irány, amikor elhatározzuk, hogy felnőtt fejjel megtanulunk úszni?

Okosan válasszunk oktatót

Új módszerek már aligha vannak az úszásoktatásban, de aki felnőttkorban kezd el megtanulni úszni, annak mindenképp érdemes először oktatóval elsajátítania az alapokat - írja cikkében a Ripost. Ha az edző szakmailag felkészült, türelmes és őszinte a tanítványaihoz, az sokat segít kialakítani és kipróbálni azokat a dolgokat, amik hozzásegítenek minket ahhoz, hogy ne féljünk a víztől.

Mindenképp érdemes először oktatóval elsajátítania az alapokat Forrás: Shutterstock/Svitlana Hulko

Kezdjük az alapokkal

Az egyes úszási technikák elsajátításához szükséges idő és a mozdulatok pontossága egyénenként eltérő. De ha csupán annyi a célunk, hogy szeretnénk megtanulni úszni, akkor a legegyszerűbb, ha a mellúszást és a hátúszást célozzuk meg először. E két kötött úszásnem technikai alapjait párhuzamosan is elsajátíthatjuk, és viszonylag könnyedén megtanulhatjuk.

Élvezzük a mozgás minden mozzanatát

Bár az úszás az egyik legjobb ízületkímélő sport, vízbe merülés előtt is célszerű bemelegíteni. Alaposan mozgassuk át a felsőtestünket, kiváltképp a nyakizmokat, a kar- és vállizmunkat, ha tehetjük, guggoljunk, hajoljunk előre nyújtott karral. Kezdetben hamar ki fogunk fulladni, ezért nem érdemes túl sok mozdulatsorral és túl nagy távokkal tervezni.

Vízbe merülés előtt is célszerű bemelegíteni Forrás: Shutterstock/Africa Studio

Az úszás további pozitívumai:

• ellentétben a legtöbb szárazföldön végzett sporttal, az úszás szinte az összes izmot megmozgatja
• rengeteg kalóriát eléget, segít a fogyásban
• növeli az állóképességet és a kitartást
• hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez
• fejleszti a légzőrendszerünket
• pozitívan járul hozzá a cukorbetegség kezeléséhez
• ízületi betegségek esetén is alkalmazható
• csökkenti a csontritkulás mértékét, segít megelőzni a csonttöréseket
• fokozza a szellemi teljesítményt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.