Fogyni szeretnél, de nem tudsz? A rossz alvás is okozhatja

Forrás: Shutterstock/Nenad Aksic -
anyagcsere fogyás stresszhormon kortizolszint alvás
A fogyás sokunk életében folyamatos küzdelem. A kilók föl-le kúsznak, holott már minden elérhető ismert és kevésbé ismert módszert kipróbáltunk, de valahogy mégsem sikerül elérni az áhított súlyt. Ilyenkor felmerül az emberben, hogy vajon hol rontotta el, és nyilván magát okolja, ha még mindig ott éktelenkednek teste különböző területein az utált zsírpárnák.

A szépségideálok változnak, de azoknak, akik meg akarnak felelni nekik, komoly lelki problémát okozhat, ha ez nem sikerül. Márpedig nem mindig elég az akarat: van, hogy minden igyekezetünk ellenére sem csökken a kilók száma. Ennek számos oka lehet.

A pajzsmirigy szabályozza az anyagcserét, így olykor a pajzsmirigy alulműködése lehet az oka, hogy hiába a nagy igyekezet, nem jön a várt fogyás. Hasonlóképpen a szervezetben fellépő hormonális egyensúlyhiány is megmagyarázhatatlan súlygyarapodást vagy fogyási nehézséget okozhat, különösen, ha PCOS-t diagnosztizálnak valakinél. Noha ezek súlyosabb állapotok, amelyek valószínűleg orvosi beavatkozást igényelnek, az életmódbeli szokások, például a stressz és az alvás szintén óriási szerepet játszhatnak a fogyásban.

Az alvás az általános egészséged és jólléted egyik fő tényezője Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2015 Nenad Aksic/Shutterstock. No use without permission./Nenad Aksic

A jó működéshez a szervezetnek alvásra van szüksége

Amikor középiskolás vagy főiskolás vagy, normálisnak tűnhet, ha lazán megemlíted, hogy előző éjszaka csak három órát aludtál. A fiatalabb években a koffeinnel kompenzált alváshiány egészen gyakori jelenség. Ám a kevés alvás a valódi felnőtt évek alatt, egy munkanapon különösen nehéz, ráadásul, ahogy öregszel, az alvás az általános egészséged és jólléted egyik fő tényezőjévé válik.

A National Library of Medicine szerint a következetes alvásmegvonás valójában megváltoztathatja az "étvágyszabályozó hormonokat", megnehezítve saját tervezett étrend betartását. Ráadásul a mindennapos kimerültség demotiválttá is teheti az embert. A fáradt agyból hiányzik az akaraterő, és gyakran behódol az olyan impulzív ötleteknek, mint az edzőterem kihagyása, az ételrendelés vagy akár az értelmetlen nassolás. Ezt az okozza, hogy az elméd és a tested rettenetesen kimerült.

A diétának és a mozgásnak óriási szerepe van minden fogyókúra során, de ehhez fegyelem és szellemi erő is kell. Ami a testnek az egészséges, teljes értékű táplálkozás, az az agynak az alvás.

Stresszelj kevesebbet, aludj jobban!

Azon a mentális blokkon túl, amelyet a fáradt agy okozhat, az alvásmegvonás az anyagcserét is tönkreteheti, mert megzavarja az inzulin felhasználását a szervezetben. A stressz szintén nagy akadálya a fogyásnak, mert megugrik a kortizolszinted, és ez a „stresszhormon" azt jelzi az agynak, hogy raktározza a zsírt és takarítson meg energiát.

Az állandó stressz összefüggésbe hozható a súlygyarapodással, mivel az befolyásolja az anyagcserét. Érdekes módon a stresszt az alvászavarokkal is összefüggésbe hozták, mivel megnehezítheti az elalvást és az éjszakai mély alvást. Ezért nagyon hasznos megtanulni, hogyan szabaduljunk meg lefekvés előtt a stresszhatásoktól, a jobb éjszakai alvás érdekében.

Mivel a stressz és az alváshiány egymástól függetlenül rontja a fogyásért tett erőfeszítéseket, fontos, hogy elemezd az életmódod minden aspektusát, amikor meghatározod a céljaid eléréséhez szükséges legjobb módszert. Mivel az alvás nagyon fontos mutatója általános egészségi állapotnak, a pihentető éjszakák előtérbe helyezése óriási változást hoz - írja a The List.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.