Így öntözd a kerted, ha nem akarod, hogy elpusztuljanak a növényeid

Forrás: Shutterstock -
víz öntözés kertgondozás növény kert
Meleg van. Az igazi kánikula a múlt héten volt, de ha van valami, ami biztos, hogy lesz még ezen a nyáron melegebb is. Forróságban pedig, ahogy az ember, úgy a növény is sokkal szomjasabb. Ám ahogy az embernek, úgy a növénynek sem mindegy, mikor és mit iszik. 

Egyes növények jobban bírják a hőséget, másokat nagyon megvisel a rekkenő hőség. Ebben is hasonlítunk.

Dr. Brett Summerell, a Royal Botanic Gardens vezető botanikusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a növények öntözése épp olyan fontos, mint az, hogy milyen gyakran és hol locsolod meg azokat.

Ehhez ad az alábbiakban néhány jótanácsot, és hívja fel a figyelmet a gyakori hibákra a szakember.

Ne a legmelegebb órákban öntözd a növényeket Forrás: Shutterstock

Kerüld a déli öntözést!

Bár a legmelegebb órkban lehetnek a legszomjasabbak a növényeink, mégsem javasolt ilyenkor öntözni őket.

„Nem jó ötlet a nagy melegben öntözni, mivel sok víz elvész a talaj felszínéről történő párolgás következtében. A növények hatékonyabban használják fel a vizet, ha a nap hűvösebb szakaszaiban öntözzük őket" – mondja Dr. Summerell.

Tehát, ha a kevésbé napos órákban, reggel vagy este öntözöl, akkor a kerted jóval hosszabb ideig olthatja szomját, mintha a nagy melegben locsolnál, amikor a víz jelentős része azelőtt elpárolog, mielőtt a növények gyökeréig jutna. Ez utóbbi azért fontos, mert ha csak a felszínt éri víz, a növényzet ugyanúgy ki fog száradni, mintha egyáltalán nem kapott volna vizet.

Este nagyon jó öntözni, de ha igazán jól akarod tartani a növényeidet, kelj fel hajnalban, és öntözd meg őket alaposan, hogy egész napra beoszthassák a létfontosságú vizet.

A gyökereit öntözd, ne a leveleit!

Mivel a növények a gyökereiken keresztül "isznak", annak közelében kell locsolni azokat. Mindig a talajt locsold, soha ne a leveleket, virágokat. Egyrészt a gyengébb hajtásokat tönkre is teheted a vízsugárral, másrészt a levelek megsárgulhatnak, halványulhatnak, ráadásul a felülről öntözés elősegítheti a gombás betegségek kialakulását és terjedését - írja a Huffington Post.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.