Sok a kullancs a kertedben? Ezekkel a módszerekkel akadályozhatod meg az elterjedésüket

védekezés magazin kert kullancs fertőzés
A világon közel 800 kullancsfajt ismernek, ezek közül Magyarországon 42-vel találkozhatunk. A Kárpát-medencében a leggyakoribb a közönséges kullancs, mely a neve alapján a legveszélytelenebbnek tűnhet, mégsem az. Lyme-kórt és kullancs-encephalitist terjeszthet, már csak ezért is érdemes védekezni ellene. 

Rengeteg szó esik arról, hogy kirándulás, túrázás közben hogyan védekezzünk ellenük, ám nem árt tudni, hogy nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy kullancscsípés áldozatai legyünk, sőt, a játszótérig sem kell elmennünk a gyerekekkel. Éppen elég az is, ha csak a saját kertünkben kapcsolódunk ki.

A klímaváltozás számlájára írható, hogy az amúgy mínusz 20 fokban elpusztuló kullancsok simán áttelelnek az enyhe telek miatt, így a számuk folyamatosan emelkedik. A legalapvetőbb tanács, amit kapni szoktunk, ha az ellenük való védekezésről van szó, az ilyen-olyan riasztószerek haszálata, fújjuk be magunkat védőszerekkel stb, melyek vagy hatnak, vagy nem.

A klímaváltozás számlájára írható, hogy az amúgy mínusz 20 fokban elpusztuló kullancsok simán áttelelnek Forrás: Erik Karits / Pixabay

A legjobb módszer a csípés kivédésére a megelőzés, azaz, ha nem biztosítunk számukra komfortos élőhelyeket a kertünkben. Ha a következő néhány tanácsot megfogadod, sokkal kisebb eséllyel találkozhatsz a kertedben a vérszívókkal, ami annál is inkább fontos, mert kutatók állítása szerint a Lyme-kórral fertőzött kullancscsípések áldozatainak közel 3/4-ét a saját kertjében csípte meg az apró élősködő. Nem beszélve a háziállataidról, melyek még fokozottabban ki vannak téve a kullancstámadásnak.

1. A kerted nem lomtár

Minél több a rakás bármi, annál több helyen érezheti otthonosan magát a kertben a kullancs. Érdemes fészert, kis kerti házat elhelyezni a kertben, melyben az eszközeinket, a nem mindennap használt tárgyakat, farakásokat tartjuk. Ugyanis, ha csak úgy elhelyezünk a kert zöldterületén ilyen-olyan kupacokat, azok körül nehezen, vagy sehogy nem fogunk tudni füvet nyírni. Minél több a lomrakás, annál több a kullancsoknak biztosított, fedett, elbújásra alkalmas hely. Ebben az esetben kullancs-szempontból lomkupacnak számítanak a farakások is, ezeket is rendezd.

2. Használd a fűkaszát, fűnyírót minél gyakrabban

A kullancsok imádják, ha magas a fű, gaz a kertedben, az az igazi komfortos otthon számukra. Ezért a legjobb, amit tehetsz, ha folyamatosan rövidre vágod a füvet. Nemcsak azért, mert a vérszívók szeretnek a magas fűben elbújni, hanem azért is, mert ha rövid, a talajt is jobban átjárja és kiszárítja a nap. Márpedig ezek az alattomos élősködők a nedves talajt kedvelik igazán.

A kullancsok imádják, ha magas a fű, ezért a legjobb, amit tehetsz, ha folyamatosan rövidre vágod a füvet Forrás: Shutterstock/Serhii Bobyk

A lehullott levelet se hagyd a talajon, gereblyézd össze, tedd a kompsztba vagy tedd zsákba, majd szállíttasd el. Jó, ha tudod, hogy a komposztálás során sem pusztulnak el a kullancsok, kizárólag a mínusz 20 fok alatti hőmérséklet képes megölni őket, az pedig az utóbbi években hazánkban a tél közepén sem volt jellemző.

3. Használj talajtakaró anyagokat vagy kavicságyást a kerítésed közelében

Mivel a kullancsok előnyben részesítik a növényzetet, más anyagok fizikai akadályként szolgálhatnak az kertbe jutásukban. Ha kb. 1 méter széles kavicságyat vagy más száraz talajtakarót szórsz a kerítés belső oldalára, azzal óriási fizikai akadályt állítasz a kullancsok elé, így nem jutnak be a kertedbe.

Használj talajtakaró anyagokat vagy kavicságyást a kerítésed közelében Forrás: Shutterstock/Beekeepx

4. Vegyszeres permetezés

Ameddig tudod, kerüld a kullancsirtó vegyszerek használatát, melyek jelentős része a kertben egyébként sem használhatók. Ha minden kötél szakad, akkor kérd szakember segítségét az udvar kullancsmentesítésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.