Mikroszálas törlőkendő vagy papírtörlő? - Ugyanarra jó, mégsem ugyanarra való

Forrás: Shutterstock -
papír mikroszálas törlőkendő takarítás tippek-tanácsok
A mikroszálas törlőkendő a papírtörlő gazdaságosabb és praktikusabb alternatívája, ha valamit fel kell törölni. Ám a valami nem minden, mert bár ugyanarra jók, mégsem feltétlenül felcserélhetők. 

Mutatjuk, mikor melyiket használd, és miért ne a másikat.

Mikroszálas törlőkendő

A Washingtoni Egyetem foglalkozás-egészségügyi tanszékének fertőzésvédelemmel kapcsolatban készült tanulmánya szerint a poliészterből és nejlonból készített mikroszálas kendők gyártása során a kombinált poliamid szálakat újra és újra felhasítják, amíg a rostok a hajszálnál is vékonyabbak lesznek. Ennek köszönhető, hogy ezek a speciális kendők takarításkor olyan apró repedésekbe, résekbe és mélyedésekbe is bejutnak, melyekbe a hagyományos törlőkendők és a papírtörlők nem képesek. S hogy ez miért érdekes? Mert ez a tulajdonság teszi alkalmassá ezeket az eszközöket arra, hogy akár a fertőzéseket okozó csírákat is eltávolítsák.

Másik fontos tulajdonságuk, hogy a saját súlyuk hétszeresét is képesek felszívni, ugyanakkor száraz törlésre is kiválóan alkalmasak, mivel a szálak statikus elektromos töltést generálnak, amikor egy felületen áthaladnak, így portörléskor nem szétterítik a koszt, hanem magukhoz vonzzák.

Miért színesek?

A színekkel meg tudod különböztetni, melyik helyiségben mivel és mit takarítasz. Forrás: Shutterstock

A színek kódok. Elsősorban profi takarítóknak érdekesek, de neked sem árt, ha betartod a szabályokat. Ugyanis a színekkel meg tudod különböztetni, melyik helyiségben mivel és mit takarítasz.

  • Kék kendők: általános takarításra, bútorok, asztalok letörlésére, portörlésre valók
  • Zöld kendők: a konyha fertőtlenítést nem igénylő munkafelületeinek tisztítására kiváló
  • Sárga kendők: a mellékhelyiségben, a vécét, bidét takaríthatod vele
  • Rózsaszín vagy piros kendők: a mosdókagylót, zuhanykabint, kádat tisztítsd ezekkel a színekkel

Ha betartod a színszabályt, mindig tudni fogod, hogy a már megtisztított kendőt előzőleg mire használtad, és nem eshetsz abba a hibába, hogy amivel legutóbb a vécét takarítottad, azzal legközelebb a konyhapultnak esel neki. Nem lenne túl gusztusos, ugye?

Mikor használjunk mikroszálas törlőkendőt?

Amit tudni érdemes ezekről a speciális takarítóeszközökről, hogy a hagyományos textil törlőrongyokkal szemben, melyek takarításkor a kórokozók 30 százalékát távolítják el, a mikroszálas kendők a baktériumok, gombák 99 százalékával is megbirkóznak anélkül, hogy bármilyen fertőtlenítőszert használnánk.

A mikroszálas kendő portalanításra kiváló, mivel magához vonzza a porszemeket, így nedvesség nélkül is sokkal hatékonyabb, mint a papírtölrlő, mely leginkább széttertíti a koszt.

A saját súlya hétszeresét képes magába szívni, így a nagy kiömlések lényegesen takarékosabban és gyorsabban eltüntethetők, mint papírral.

Víz - és vegyszertakarékos megoldás, tehát az olyan felületek tisztítására is kiválóan alkalmas, melyeket nem szabad túl sok víznek kitenni.

A televízó, monitor és a kényesebb tárgyak takarítására is remek, fentieken túl azért is, mert a mikroszálak nem karcolnak, szemben a hagyományos textil és papír törlőkendőkkel, melyek apró nyomokat hagyhatnak maguk után.

Összességében minden olyan felület takarítására mikroszálas kendőt kellene használni, ahol olyan eszközre van szükségünk, mely nemcsak maga előtt tologatja a szemetet, hanem az összeszedett mocskot magába zárja, beleértve az olajas, zsíros szennyeződéseket is.

Mikor jobb a papírtörlő?

Ha egy felület fertőtlenítőszert igényel, akkor azt papírtörlővel érdemes tisztítás után letörölni. Forrás: Shutterstock

Ha egy felület fertőtlenítőszert igényel, akkor azt papírtörlővel érdemes tisztítás után letörölni, mivel a mikroszálas kendőt nem szabad fertőtlenítőszerekkel használni, mert vegyszerekkel érintkezve veszít a hatékonyságából.

Lényegesen higiénikusabb főzés közben, a különböző részfeladatok elvégzésekor papírtörlőbe törölgetni a kezünket, mivel a mikroszálas kendőben megragadnak a kórokozók. Azaz, ne töröld a kezed húsfeldolgozás után olyan textíliába, amibe a zöldségfeldolgozás előtt is törölgetni fogod. Így többek között a nyers hús által esetleg a szervezetedbe jutó parazitáktól és egyéb bélfertőzésektől is megkímélheted magad.

Így mosd ki a mikroszálas kendőt

- Mikroszálas kendőt csak mikroszálas anyagokkal moss együtt, hogy a másfajta textíliák szöszeit ne vonzhassa magához
- Ha kézzel mosod, semikképpen ne csavard ki, mert azzak károsíthatod, de akár tönkre is teheted az anyagrostokat, így a kendőd nem lesz több egy pamut konyharuhánál.

- Ne használj öblítőt, mert azok megszüntetik az anag statikus elektromosságát, így a kendő többé nem vonzza magához a port.
- Fertőtlenítő, fehérítő kilőve, hacsak nem bánod, hogy a mikroszálas kednőd utána már nem lesz mikroszálas, csupán egy drága rongy,
- 60 foknál magasabb hőmérsékleten ne mosd, szárítógépbe ne tedd, és soha ne vasald, hiszen összetevői között szerepel a poliészter és nylon is, s mint tudjuk, mindkettő egyfajta hőre lágyuló műanyag.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.