Ha ilyet látsz, szólaljon meg benned a vészcsengő: nem mindegy, hol eszel lángost

Forrás: Shutterstock -
zsír higiénia lángos olaj
Bár a lángos nem tartozik az egészséges ételek közé, azért ha néhanapján megengedünk magunknak egyet-egyet, nem dől össze a világ. Arra azonban mindig figyeljünk oda, hogy hol készül és milyen a lángos, amit választunk.  

Vannak olyan intő jelek - amelyeket a Fanny magazin szedett össze -, amiket, ha tapasztalunk, inkább forduljunk sarkon.

1. Erős olajszag


Természetes, hogy egy büfében, ahol lángost sütnek, némi olajszag is van, azonban, ha ez nagyon átható és büdös: sanszos, hogy nem cserélik elég gyakran az olaja,t és már jó néhány lángos leégett benne. Ez pedig nemcsak nem finom, hanem kifejezetten káros az egészségre.

2. Nem visel kesztyűt a személyzet

Mindig nézzük meg, hogy a büfé, ahol lángost vennénk, megfelel-e az alapvető higiéniai követelményeknek. Ilyen például a dolgozókon lévő kesztyű, ami egyébként kötelező is. Ha nem viselnek ilyet, állj odébb.

Jól gondold meg, hol eszel lángost! Forrás: Shutterstock

Ha spórolni szeretnénk vagy csak abban bízunk, amit mi készítünk, szuper lángosrecepteket találsz a Mindmegettén.

3. Ragacsos pult

Nos, ha a pult, amit a vendég is lát, zsíros, ragacsos, milyen lehet a konyha? Ugye, ezt nem is kell ragoznunk...

Nyaralás alatt a legeltökéltebb diétázók is könnyebben elcsábulnak, ebben a cikkünkben néhány tippet adunk ahhoz, hogy ne pluszkilókkal térj vissza a mindennapokban.

4. Nem mindegy, milyen a tálca

Kevés gusztustalanabb dolog van, mint az olajos, zsíros, csúszós tálca. A legjobb, ha olyan lángosost választunk, ahol az ételt egyszer használatos papírtálcán szolgálják fel. Ha mégis műanyagtálcán kapjuk az ételt, csak akkor együnk ott, ha az tényleg tiszta.

Ennyi kalóriát tartalmaz egy lángos

A lángos a magyarok egyik kedvenc étele. Ez a hagyományos, kelt tésztából készülő lepény akármilyen finom, szinte csak olyan hozzávalót tartalmaz, ami nem túl alakbarát: cukor, tej, élesztő, liszt, só, olaj, ráadásul zsírban sütik ki, ami még inkább fokozza a bevitt kalóriák számát. A lángos magas szénhidrát és zsír tartalma miatt egyáltalán nem nevezhető egészséges ételnek:
egy sima, üres lángos is legalább 300 kalória. Ha kérünk rá sajtot és tejfölt, az megduplázza a kalóriák számát, így egy finom, meleg, ropogós sajtos tejfölös lángos akár 500-700 kalória is lehet.
Nem ez az egyetlen gond vele, ugyanis a kelt tésztának köszönhetően a lángos nehezen emészthető. Ha ilyen nehéz ételt fogyasztasz, hosszú órákon át bágyadt, fáradt lehetsz, mert a szervezet elvonja az agytól a vért, és a hasi rendszerre helyezi a hangsúlyt, hogy segítse az emésztési folyamatokat.

Ha kíváncsi vagy a sült krumpli, a hamburger, a hot-dog és a palacsinta kalóriatartalmára, kattints ide.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.