Megdöbbentő számok! Ilyen gyakran cseréld le a borotvádat, ha nem akarsz pórul járni

Forrás: Shutterstock -
bőrgyógyász borotvapenge baktérium bőrirritáció testszőrzet
Ha szőrtelenítésről van szó, mindenki más módszert preferál. Azonban talán a legtöbben gyors megoldásként a borotvához nyúlnak. Az viszont nem mindegy, hogy milyen állapotban van az az eszköz, amivel megszabadulunk a nemkívánatos szőrszálaktól. Nézzük, milyen gyakran kell lecserélni a borotvát, hogy az egészségünk ne lássa kárát. 

Dr. Cristina Soma bőrgyógyász úgy véli, a legtöbb ember sokkal többször használja a borotváját, mint ahogyan az kívánatos lenne. Pedig a pengék egyrészt kopnak, sőt, rozsdásak is lehetnek a víz hatására.

"Minden 5-7. alkalommal új pengét kellene használni" - idézi a szakembert a The Sun. Hozzátette, ez persze attól is függ, hogy mekkora területen használjuk a borotvát, mennyire erős a testszőrzetünk, de a penge minősége is befolyásolhatja.

Fontos, hogy gyakran cseréld a borotvádat. Forrás: Shutterstock

Az azonban biztos, hogy idővel a borotvapengét eltömítik a bőrdarabok, a borotválkozóhab maradványai és persze maga a szőr is. Hiába tisztítjuk alaposan, ezek benne maradnak, és később az így felhalmozódó baktériumok fertőzésekhez vezetnek. A régi borotvák pengéjén szaporodó baktériumok bőrirritációt is okozhatnak, főleg hónaljban vagy az intim területeken. Ez bőrpírhoz vezethet, de előfordulhat szőrbenövés, de akár a legrosszabb esetben gennyes duzzanat is keletkezhet, amit antibiotikumos kenőccsel kell kezelni. Vannak olyan szakemberek, akik szerint intim területeken csak egyetlenegyszer szabad használni egy pengét.

Dr. Tim Clayton, a manchesteri Pall Mall Medical bőrgyógyásza szerint a jó borotva siklik a bőrön. Ha nehezen húzzuk végig rajta, vagy akad, az valószínűleg azt jelenti, hogy elhasználódott. A legdurvább, ha rozsdás borotvát használuk: azok baktériumai akár tetanuszt is okozhatnak, figyelmeztet Dr. Clayton.

A biztonságos borotválkozás nem bonyolult, de néhány szabályhoz ragaszkodni kell. Az első - a fentiek miatt - a gyakori csere, a második, hogy mindig használjunk borotválkozókrémet, a borotvát pedig a szőr növekedési irányában húzzuk. Miután lemostuk, zárjuk nyugató hatású krémekkel a szőrtelenítést, és semmiképp se dezodoráljunk azonnal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.