Nemcsak a kamaszokat érinti a telefonfüggőség: nehezebb leszokni róla, mint gondolnád

Forrás: Shutterstock -
képernyőidő telefonfüggőség szorongás okostelefon telefonhasználat
Telefonfüggőségről akkor beszélünk, amikor valaki túlzottan vagy kórosan sokat használja az okostelefonját és a használatának korlátozása komoly nehézséget jelent a számára. Ez a viselkedési függőség a modern eszközök elterjedésével vált egyre gyakoribbá és ma már szinte minden korosztályt érinti. 

A telefonfüggőség egy ideig inkább csak a fiatalok addikciója volt, ugyanis számukra elképzelhetetlen, hogy nincsenek jelen a közösségi médiában. Azonban ez ma már a felnőtteknél is egyre gyakoribb: a felmérések szerint a legtöbb ember körülbelül 15 percenként ránéz a mobiljára akkor is, ha az nem jelzett, hogy üzenet érkezett.

Ezek lehetnek a telefonfüggőség jelei


A telefonfüggők hosszú órákat töltenek a telefonjuk nyomkodásával, és akár éjszaka is maguk mellett tartják a készüléküket. Nehézséget okozhat számukra valódi kapcsolatok kialakítása, inkább a virtuális kapcsolatokra koncentrálnak. Folyamatosan azonnali válaszokat várnak az elküldött üzenetekre, és nyugtalanná válnak, ha ez nem történik meg. Gyakran megszakítják a feladataikat, hogy ezt ellenőrizhessék, és nehezen tudnak koncentrálni hosszabb ideig - idéz Larry Rosen pszichológus CNBC-nek adott interjújából a Bors.

Sokan az ágyba is magukkal viszik az okostelefonjukat és alvás közben is maguk mellett tartják. Forrás: Shutterstock

Elvonási tünetek is jelentkeznek


Ha egy függő hosszabb ideig nem tudja használni a telefonját, kialakulhatnak nála megvonási tünetek, mint például nyugtalanság, szorongás, ingerlékenység és koncentrációs nehézségek. Az egyes jelek önmagukban még nem jelentenek telefonfüggőséget. Ha valaki több ilyen tünetet tapasztal, és az életét negatívan befolyásolja a telefonhasználata, érdemes lehet segítséget kérni és tudatosan kezelni a függőséget, mert az hosszú távon negatív hatással lehet az egészségre. A rossz testtartás, a rengeteg képernyőidő különböző fizikai és mentális tüneteket okozhat, mint például szemfáradtság, álmatlanság, fejfájás és szorongás.

Nem könnyű megszabadulni tőle


Bizonyos időszakokban vagy tevékenységeknél érdemes mellőzni a telefont. Ilyen például a baráti összejövetel, az étkezések vagy a relaxáció ideje, és ezeken kívül is érdemes kitűzni telefonmentes időszakokat. Ha bárki úgy érzi, folyamatosan zavarja a telefon, kikapcsolhatja a csengőhangot, a rezgést vagy a riasztásokat. Érdemes végiggondolni, melyek a felesleges alkalmazások, és célszerű eltávolítani a ritkán használtakat. Jó tudni, a telefonfüggőségtől megszabadulni nem könnyű folyamat és mint bármilyen addikció, visszaesésekkel is járhat, de ilyenkor sem szabad feladni a törekvésünket, hogy normális mederbe tereljük a mobilunk használatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.