Apró fekete foltok a karfiolon - Megvehetjük ettől, vagy inkább ne vigyük haza?

Forrás: Thinkstock -
karfiol folt egészséges zöldség
Mik azok a sötét foltok a karfiolon? Penész, vagy rosszabb? Szakértők elárulták, hogy miért alakulnak ki és azt is, hogy biztonságosan fogyasztható-e a zöldség ezek ellenére. 

A boltokban is találkozhatunk olyan karfiollal, amelynek a felületén apróbb foltok jelennek meg: ezek lehetnek sárgásak, barnásak és akár feketék is. A kérdés az, hogy kell-e aggódnunk ezek miatt? A szakértők elárulták, hogyan alakulnak ki, és azt is, hogy vannak-e egészségügyi kockázatai.

A karfiolon látható foltok jellemzően olyan területek, ahol a zöldség elkezdett öregedni és oxidálódni, ami a levegőnek és a fénynek való kitettség miatt fordulhat elő. Ez egy természetes folyamat, amely hasonlít ahhoz, ahogy az alma megbarnul miután felvágjuk.

Forrás: Thinkstock

A legfontosabb, hogy a karfiolt ezektől a foltoktól függetlenül teljesen biztonságos elfogyasztani.

"Az oxidációs folyamat nem vezet káros vegyületek kialakulásához" - mondta a Huffpostnak Kelly Costa, regisztrált dietetikus és egészségügyi kutató. Ha a foltok kicsik, és a karfiol egyébként illatos és frissnek érződik, vagyis ropogós, nem nyálkás, akkor teljesen alkalmas a fogyasztásra, de a foltokat ettől levághatjuk a zöldségről. Ha azonban a foltok széles körben elterjedtek, a karfiolnak rossz szaga van, vagy az állaga nyálkás, az arra utal, hogy a zöldség megromlott, ebben az esetben sajnos jobb kidobni, vagy komposztálni.

Így tarthatjuk frissen a karfiolt

Ha minél tovább szeretnénk frissen tartani ezt a zöldséget, akkor kulcsfontosságú, hogy a hűtőszekrényben, légmentesen záródó dobozban tároljuk. Ne mossuk meg, mielőtt betennénk a hűtőbe, mert a nedvesség fokozhatja az oxidációt.

Eláruljuk, miért vannak apró matricák a gyümölcsökön és zöldségeken a szupermarketekben

Gondolkodtál már azon, hogy a körtének vagy a kaliforniai paprikának miért van egyedi matricája? Ha azt feltételezed, hogy az egyetlen cél az élelmiszerbolt pénztáránál található árszkenner, akkor tévedsz. Eláruljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.