Nem biztos, hogy a plusz C-vitamin olyan jót tesz: nagyon aggasztó dolgot fedeztek fel

Forrás: Thinkstock -
daganat a rák elleni küzdelem világnapja antioxidáns rák c-vitamin
A vitamin-kiegészítők állítólag jót tesznek a szervezetnek, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy ez nem feltétlenül van így: akár a rákos daganatok növekedését is segíthetik.

Egészen eddig úgy tartották, hogy az antioxidáns, mint a C-vitamin, mindenképpen jó a szervezetünk számára. Ez valóban igaz, ha természetes formában, vagyis változatos étrenddel visszük be, de a különböző kiegészítők, amelyek pótolni hivatottak a vitaminokat és az ásványi anyagokat már nem biztos, hogy ugyanolyan hatékonyak.

A svédországi Solnában található Karolinska Institutet végzett kutatás ezekről a kiegészítőkről, és őket aggodalommal töltötték el az eredmények - írja az Express.

Forrás: Thinkstock

„Azt találtuk, hogy az antioxidánsok aktiválnak egy olyan mechanizmust, amely a rákos daganatokban új vérereket hoz létre, ami meglepő, mivel korábban azt hitték, hogy az antioxidánsoknak védő hatásuk van. Az új erek táplálják a daganatokat, és segíthetik növekedésüket és terjedésüket" - mondta Martin Bergö, a Biotudományok és Táplálkozástudományi Tanszék professzora arról, mit fedezett fel a csapatuk.

Az antioxidánsoktól alapvetően nem kell félni, de a legtöbb embernek nincs szüksége plusz mennyiségre. „A rákos betegeknek, vagy azoknak, akiknél a rák kialakulásának kockázata magas, ártalmas lehet " - mondta. .

Óvatosan a C-vitaminnal: komoly bajunk lehet tőle

A C-vitamin vízben oldódik, ezért sokáig tartotta magát az a nézet, hogy nem lehet túl sokat szedni belőle, ugyanis a felesleget kipisiljük. Ez igaz, na, de milyen áron... Tehát egyáltalán nem mindegy az adagolás, mert bizony a C-vitamin okozhat kellemetlen, sőt, fájdalmas megbetegedéseket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.