Óvatosan a C-vitaminnal: komoly bajunk lehet tőle

Forrás: 123rf.com -
immunrendszer vesekő zöldség c-vitamin gyümölcs
A C-vitamin vízben oldódik, ezért sokáig tartotta magát az a nézet, hogy nem lehet túl sokat szedni belőle, ugyanis a felesleget kipisiljük. Ez igaz, na, de milyen áron... Tehát egyáltalán nem mindegy az adagolás, mert bizony a C-vitamin okozhat kellemetlen, sőt, fájdalmas megbetegedéseket. 

Az elmúlt héten egy vastagbélrákkal küzdő TikTok-felhasználó osztotta meg kellemetlen tapasztalatát. Úgy vélte, jótékony lehet ha C-vitaminnal erősíti az immunrendszerét a rákkal való küzdelmében, ám pórul járt: veseköve lett. Azt állítja, hogy minden nap 50 g C-vitamint fogyasztott, ami 50 000 mg-nak felel meg, mindeközben az ajánlott napi bevitel nők számára 75 mg, a férfiaknál 90 mg.

Dr. Ashley Winter, az Odela Health urológusa és tisztifőorvosa is látta a posztot, amire a korábban Twitter néven ismert X-en reagált. Az orvos kifejtette, a túl sok C-vitamin nem csupán haszontalan, de veszélyes is.

Forrás: 123rf.com

Aki nem hajlamos vesekőre, annak persze a C-vitamintól sem alakul ki, de ezen kívül számos kellemetlen tünetért lehet felelős a túladagolás. Ilyen például a hányingert, fejfájás, hasmenés vagy gyomorégés. Ha pedig vesekövünk lesz, az nem csupán arról szól, hogy lesz néhány napunk, amikor pokoli görcsökkel küzdünk, hanem komoly bajunk is lehet. Vannak, akik nem tudják kipisilni a túl nagyra nőtt kalcium-oxalátos kövüket, így gyors orvosi segítség hiányában a húgyvezeték elzáródhat, a vizelet panghat, ami veseelégtelenséghez is vezethet.

Akkor mennyi az annyi?

Ahogy említettük, a C-vitamin ajánlott napi bevitele nőknél 75, férfiaknál 90 mg. A legtöbb ember több mint elegendő C-vitaminhoz jut gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával vagy multivitaminok szedésével, és nincs szükségük további C-vitamin-pótlásra - szögezi le dr. Winter. A narancs, az eper, a kelbimbó és a brokkoli fogyasztása a legjobb módja annak, hogy szervezetünk megkapja a napi C-vitamin adagját.

Bizonyos egészségi problémák esetén - pl. felszívódási zavarok - természetesen szükség lehet a C-vitamin-pótlására. Ám, hogy pontosan mennyire, annak meghatározását bízzuk orvosra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.