Házi kedvencként tartott hüllőt találtak a Tisza folyónál: beláthatatlan következményekkel jár a szabadon engedésük

Forrás: Monoki Ákos és Nagy Gábor/Hortobágyi Nemzeti Park -
ökoszisztéma környezet Mississippi teknős
Újabb "kivadult" házi kedvencet találtak a Tisza folyó területén. Egyelőre nem tudni, hogy ennek a hüllőnek a felbukkanása milyen hatással lesz az ökoszisztémára.

Először bukkantak Magyarország területén vadon élő mississippi tarajosteknősre a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzetben. Az eddig csak házi kedvenként tartott hüllő eredetileg Észak-Amerikából került Európába, és valószínűleg a felelőtlen állattartás következtében került a természetbe. Azt egyelőre nem tudni, képes-e életképes populációt alkotni, vagy átvészeli-e a telet, hiszen eddig nem figyelték meg itthon természetes környezetben, Észak-Olaszországban azonban már megfigyelték a szaporodó egyedeit.

Mississippi tarajosteknős Forrás: Monoki Ákos és Nagy Gábor/Hortobágyi Nemzeti Park

Az pedig még kérdés, hogy milyen hatással lesz a hazai fauna képviselőire, mint a mocsári teknősre, az ökoszisztémára, és, hogy invázióra képes-e. A mississippi tarajosteknős kapcsán - amit a páncélja középvonalán húzódó taréjszerű kiemelkedésekről lehet megismerni - fontos felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.

A házi kedvencként vásárolt állatot soha nem szabad kiengedni a természetbe, mert nem tudhatjuk, hogy túléli-e, de azt sem, hogy az a fajta milyen hatással van az őshonos állatokra.

Esetenként olyan parazitákat és betegségeket is hordozhatnak, amelyek halálosak az őshonos vadon élő állatokra vagy veszélyesek az emberi egészségre. Ezért hatalmas kockázattal és beláthatatlan következményekkel jár egy-egy otthon tartott, különleges állat kiengedése - írja a Travelo.

Hasonló a helyzet az ékszerteknősökkel, amiknek már több egyede megfigyelhető a természetben. Ausztráliában invazív fajnak tekintik, és nemcsak kereskedelme és szabadon eresztése, hanem tartása is tilos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.