Nem kell teljesen elszakadnod a telefonodtól, hogy kiegyensúlyozott életet élhess: a megoldás jóval egyszerűbb, mint gondolnád

Forrás: Shutterstock/Svittlana -
technológia digitális méregtelenítés digitális detox magazin képernyő
Az információk korában élünk, ahol a digitális eszközök minden területünket áthatják. A mobiltelefonok, táblagépek és számítógépek a mindennapi életünk elengedhetetlen részei lettek, melyek segítségével kommunikálunk, dolgozunk, szórakozunk és tanulunk. Ugyanakkor, ezek az eszközök képesek károsan befolyásolni az életünket és az egészségünket is. A digitális detox egy olyan koncepció, amelyet egyre többen választanak annak érdekében, hogy megtalálják az egyensúlyt a digitális világ és a valódi élet között. De vajon lehetséges-e ez a mai felgyorsult világban?

Mit is jelent pontosan a digitális detox?

A digitális detox egy olyan gyakorlat, amely során korlátozzuk vagy ideiglenesen lemondunk a digitális eszközök használatáról. Ez magában foglalhatja a közösségi felületeket, az e-maileket, az alkalmazásokat és az internetet is. Célja az, hogy visszanyerjük az időt és a figyelmet, valamint csökkentsük a digitális eszközök által okozott stresszt és zavaró hatásokat az életünkben.

A digitális detox valóságos kihívás lehet a mai modern, felgyorsult világban, hiszen a különféle digitális eszközök átszövik az egész életünket: a telefonunkkal fizetünk az üzletekben, laptopon és táblagépen dolgozunk, és alkalmazásokon keresztül tartjuk másokkal a kapcsolatot. A világjárvány óta a digitális technológiával a kapcsolatunk még inkább felerősödött.

A digitális detox egy olyan gyakorlat, amely során korlátozzuk vagy ideiglenesen lemondunk a digitális eszközök használatáról Forrás: Shutterstock/Oksana Klymenko

A Leedsi Egyetem 2022-es tanulmánya kimutatta, hogy a brit felnőttek 54%-a most gyakrabban használ képernyőt, mint a koronavírus-járvány előtt – a megkérdezettek fele naponta legalább 11 órát néz képernyőt. 51 százalékuk többet tartózkodik a képernyőn szabadidőben, mint a járvány előtt, míg 27 százalékuk növelte a képernyőhasználatot a munkahelyén.

A képernyő előtt eltöltött idő növekedése megváltoztatta azt is, ahogyan egymáshoz kapcsolódunk. A kritikus kapcsolatok digitalizáltabbá váltak, mivel a különféle alkalmazások segítségével közösségeket építettünk fel, a heti FaceTime-hívásokat kéthavonta családi étkezésekkel helyettesítettük, és így tovább. Ez azt jelenti, hogy

manapság a digitális méregtelenítés nem csak arról szól, hogy megszabadulhatunk a főnökünk email-áradatától, hanem, hogy megszakítjuk a kapcsolatot a legközelebbi és legkedvesebb személyekkel is egy időre.

Perspektívaváltás

A hibrid munkára és a hibrid kapcsolatokra való együttes átállás nemcsak elavulttá, de szinte lehetetlenné teszi a digitális méregtelenítés hagyományos elképzelését. A digitális méregtelenítést szorongásoldó csodaszerként hirdetik, amely elrángatja az embereket a zavaró képernyőktől, és újra összekapcsolja őket a jelen pillanatával. De mivel az emberek életének és képernyőjének kapcsolata kibogozhatatlanabb, mint valaha, a kapcsolat megszakításának idealizálása több szorongást okozhat, mint azt gondolnánk.

Egy hónapra száműzte az életéből a közösségi oldalakat: megdöbbentő, mit tapasztalt
A digitális éberség néhány ember számára praktikusabb lehet a teljes méregtelenítés helyett Forrás: Shutterstock/Svittlana

„Gondoskodom arról, hogy a technológiát célirányosan használjam" – mondja.

Digitális éberség

A digitális éberség néhány ember számára praktikusabb lehet a teljes méregtelenítés helyett: kevesebb aggodalomra ad okot a technológia teljes kiiktatása miatt, és jobban összpontosít arra, hogy csak arra használjuk, amire valóban szükséges és elengedhetetlen. Ahelyett, hogy elcsábítaná a függőséget okozó, esztelen nyomkodás, Joneidy úgy gondolja, hogy a digitálisan figyelmes felhasználók a technológiával javíthatják az életüket, ahelyett, hogy úgy érezzék, hogy az eszközhöz vannak láncolva.

„Sok különböző nyomkövető eszközt kezdtem el használni a telefonomon" – mondja Amber Case oregoni antropológus, aki

rájött, hogy naponta 80-szor kattint az Instagramra, ezért letöltötte a One Sec beépülő modult, amely arra készteti a felhasználókat, hogy vegyenek egy mély levegőt, mielőtt megnyitnák és hozzáférnének a telefonjukon lévő alkalmazásokhoz.

Case azt is javasolja, hogy amikor van néhány szabad percünk, hagyjuk abba a telefon görgetését, ha lehet hagyjuk máshol a telefont, mint ahol éppen vagyunk. Ez segíthet leszokni róla és így nem fogunk az első percben már a készülék után nyúlni. Meg kell tanulni unatkozni és néha csak úgy bambulni, ez telefonnal a kezünkben szinte képtelenség.

Végső soron a szakértők szerint a cél ne a technológia leállítása, vagy a teljes leállás legyen, hanem mindenki a saját igényei szerint tartsa kordában az eszközhasználati szokásait.

Lehet, hogy a korábban megismert digitális méregtelenítés elavult, főleg akkor, ha nem vagyunk milliárdosak, de ez nem jelenti azt, hogy arra vagyunk ítélve, hogy életünk hátralévő részében ész nélkül görgessünk. Ahelyett, hogy több szorongást okoznánk magunknak azzal, hogy megpróbálunk egy hétig telefon nélkül élni, úgy közelíthetjük meg az elkerülhetetlen képernyőidőt, ahogy az az egyéni életünknek megfelelő.

Tudnál az okostelefonod nélkül létezni egy héten keresztül?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.