JOMO - A tudatos kimaradás öröme - Ne félj elszakadni a digitális világtól

digitális detox magazin jomo életmód lemaradás
Az, aki állandóan jelen van online és mindig azon görcsöl, hogy a barátai, az ismerősei – vagy éppen vadidegen emberek – mit csinálnak, elfelejt a jelenben lenni és megkeseríti a saját életét. Te ne legyél ilyen! Éld meg a pillanatot és élvezd a JOMO-t! Nem tudod, mi az a JOMO? Akkor ez a cikk neked szól!

A modern élet tele van olyan technológiai fejlesztésekkel, amelyek azonnali hozzáférést biztosítanak a különféle információkhoz, a szórakozás bizonyos fajtáihoz és persze garantálják a nonstop kapcsolattartást. Pont ezek miatt azonban egyre többen érzik szükségét annak, hogy néha elszakadjanak a digitális világtól, és megtalálják a boldogságot a "lekapcsolódásban". Ez a jelenség az úgynevezett JOMO, azaz a "Joy Of Missing Out", vagyis a "tudatos kimaradás öröme".

Ne félj elszakadni a digitális világtól! Forrás: Shutterstock/Svittlana

A JOMO az elmúlt években vált népszerűvé, és az az életérzés jellemez, hogy

valaki örömet talál abban, hogy nem vesz részt mindenben, és nem érzi kényszerítve magát, hogy mindent megtapasztaljon, amit az online világ kínál.

JOMO vs FOMO

A JOMO ellentéte a FOMO, azaz a Fear Of Missing Out, vagyis a lemaradástól, kimaradástól való félelem. A FOMO egyfajta stresszforrás, szorongás, amelyet az generál, ha valaki állandóan úgy érzi, hogy kihagy valami érdekeset vagy fontosat, aminek mindenki más a részese. Nem árt FOMO-ra gyanakodnunk, ha folyamatosan frissítjük a hírcsatornáinkat, ellenőrizzük az e-maileinket, és semmiképpen sem akarunk lemaradni a legújabb trendekről, hírekről vagy eseményekről.
A FOMO azonban hosszabb távon nagyon káros, hiszen folyamatos és tartós stresszhelyzetet teremt.

A FOMO egyfajta stresszforrás, amelyet az generál, ha valaki állandóan úgy érzi, hogy kihagy valami érdekeset, aminek mindenki más a részese Forrás: Shutterstock/Antonio Guillem

A JOMO ezzel szemben egy egészségesebb hozzáállást jelent a digitális világhoz. Az online tevékenységeken és jelenléten való görcsölés helyett

a JOMO hívei tudatosan döntenek úgy, hogy néha kihagynak bizonyos dolgokat, és helyettük az élet offline pillanataira összpontosítanak.

Ez segíthet abban, hogy csökkenjen a digitális túlterheltség, valamint abban is, hogy a jelenben legyenek és teljes valójában megéljék az adott pillanatot.

Hogyan engedjük be az életünkbe a JOMO-t?

1. Tartsunk digitális detoxot: Ütemezzünk be napi, heti, vagy havi időszakokat, amikor tudatosan elszakadunk a digitális világtól. Ilyenkor kapcsoljuk ki a telefonunkat, csukjuk le a laptopot, de még az okosórát is levehetjük.

2. Priorizáljunk: Ne érezzünk kényszert arra, hogy minden digitális tartalomra reagáljunk. Válasszuk ki, mi az, ami valóban értéket ad számunkra és csak azokat fogyasszuk.

3. Legyünk jelen: Az online világ gyakran elvonja a figyelmünket a valódi, itt és most pillanatokról. Próbáljunk meg tudatosan jelen lenni, és élvezzük az élet egyszerű örömeit.

A digitális világban való folyamatos jelenlét és a hozzá kapcsolódó FOMO egyre gyakoribb az utóbbi években, ami sem az egészségnek, sem az emberi kapcsolatoknak nem kedvez. Itt az ideje, hogy helyet engedjünk az életünkben a JOMO-nak, amely nemcsak a digitális szokások kiegyensúlyozásához járulhat hozzá, de segíthet csökkenteni a stresszt és növelni az életminőséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.