magnéziumsó vízlágyítás lerakódás kemény víz
Az egészségünk és háztartási gépeink kapcsán is gyakran szóba kerül a víz keménysége, amitől jó lenne megszabadulunk.

Kemény víz olyan vízre utal, amelyben magasabb a kalcium- és magnéziumsók koncentrációja. Ivása általában nem jelent problémát az emberek számára, hiszen a kalcium fontos építőanyaga csontjainknak, a magnézium az idegekre és az izomzatra hat, hiánya pedig hozzájárul szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás) kialakulásához. De vannak olyan területek, ahol okozhat problémákat.

Csökkenti a szappan és mosószerek hatékonyságát

A kemény víz nehezebben habzik, vagyis nehezebben „működik együtt" a szappanokkal és mosószerekkel. Ennek eredménye, hogy több szappant és mosószert kell használni, ami növelheti a háztartási kiadásokat. A kemény víz hajlamosabb a szappanok és tisztítószerek részecskéinek lerakódására a hajban és a ruhákban, ami kellemetlen érzést okozhat. A kemény vízben mosott ruhák ráadásul hajlamosabbak az elszürkülésre és a károsodásra. Az állandó mosás során a vízkő lerakódhat a szövetekbe és a színüket is befolyásolhatja - írja a Bors.

Bőrünk nem rajong érte

A kemény víz okozhat bőr- és hajproblémákat, mivel szárítja a bőrt és a hajat azzal, hogy nehezebben távolítja el a szappant és a sampont. Ennek eredményeként a bőr szárazabb lehet, és a haj is könnyebben megsérülhet.

A kemény víz a bőrt is száríthatja Forrás: Shutterstock

Mindenen megtelepszik a vízkő

A kalcium- és magnéziumsók jelenléte a legnagyobb kárt azzal okozza, hogy lehetővé teszi a vízkőképződést. A vízkő tönkreteheti a mosó- és mosogatógépet, csaptelepet, WC tartályt, kazánt, fűtéscsövet, radiátort, bojlert, vízmelegítőt, a lerakódás gondot okoz a mosdón, zuhanyfülkén, kádon, csempén. Az elkérgesedett lerakódások csökkentik a teljesítményt, és kedveznek a rozsdásodásnak, baktérium elszaporodásoknak, ami végül a víz romlásához, valamint a berendezések tönkremeneteléhez vezethet. A felhalmozódás csökkentheti a víznyomást, növelheti az energiafogyasztást (pl. vízmelegítők esetén), ezért szükséges lehet a rendszeres karbantartás. A vízkő lerakódása ezekben a gépekben csökkentheti az élettartamukat és növelheti a javítási költségeket.

A vízkőlerakódás a háztartási gépek élettartamát is csökkentheti Forrás: Pexels

Adalékokkal is lágyítható

A kemény víz problémáját vízlágyító rendszerekkel lehet kezelni. Ezek a rendszerek eltávolítják a kalcium- és magnéziumsókat a vízből, így lágyabb vizet eredményeznek, amely kevésbé hajlamos a vízkőképződésre és a fent említett problémákra. De a sokféle javasolt adalékanyag mellett léteznek alternatívák is. A mosógép esetében a havonta egyszer elvégzett 90 °C-os ecetes, üres mosás, és a folyékony mosószer használata teljesen kielégítő megoldás.

Tudtad? A kemény víz a hajadat is tönkreteheti, olvass a buildup jelenségről!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.