Száraz, fakó, pattanásos a bőröd? Elég vizet iszol?

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 A.D.S.Portrait/Shutterstock. No use without permission./A.D.S.Portrait -
arcbőr kiszáradás száraz bőr magazin folyadék vízivás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te is azok táborát erősíted, akik rendszerint elfelejtenek vizet inni? Van néhány rossz hírünk...

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, mennyire fontos a rendes folyadékbevitel, de mégis sokan vannak, akik erre nem figyelnek oda. Akár feledékenység áll mögötte, akár lustaság, akár az, hogy nem szereti a víz "ízét", az eredmény sajnos ugyanoda vezet: így érdemes felhagynunk azzal, hogy kevés vizet iszunk, és helyette tényleg elkezdeni odafigyelni magunkra.

Hogy pontosan mennyi vizet is kell inni naponta, ahány szakember, annyi mondás. Van, aki napi nyolc pohár vizet javasol, mások körülbelül 2,2 litert, de ez lehet több is, például nyáron.

Ahogy kívülről hidratáljuk a bőrünket, úgy belülről is szüksége van a nedvességre Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 A.D.S.Portrait/Shutterstock. No use without permission./A.D.S.Portrait

Ha ki vagyunk száradva, az a bőrünkön is meglátszik. Ahogy kívülről hidratáljuk a bőrünket, úgy, ha azt akarjuk, hogy szép legyen, belülről is szüksége van a nedvességre. Ha az alábbi jelek valamelyikét tapasztalod, valószínű, hogy jóval több folyadékra van szükséged.

Száraz bőr

Amikor ki vagyunk száradva, a testünk elkezdi kivonni a vizet a kevésbé fontos területekről, és átirányítja a vízellátást a fontosabb helyekre, például a főbb belső szervekhez. Ez azt jelenti, hogy a bőrünk ilyen esetekben elveszíti a nedvességtartalmát és száraz lesz.

Feltűnőbb ráncok

A korosodással mindenképp együtt járnak a ráncok, ám a száraz bőr kevésbé ellenálló és hajlamosabb a ráncosodásra. A megfelelő folyadékfogyasztás (és persze a külső ápolás) viszont feltölti a bőrt, ezáltal kevésbé lesznek feltűnőek a barázdák. Óvatosan csípd meg a bőrt az arcodon: ha ráncokat látsz, az egyértelműen arra utal, hogy kiszáradtál.

A száraz bőr kevésbé ellenálló, és hajlamosabb a ráncosodásra Forrás: Shutterstock/Prostock-Studio

Több pattanás

Bizony, nem csak a zsíros bőr vezethet pattanásokhoz és mitesszerekhez, hszen, ha a bőr száraz és vízhiányos, a pórusok feszesebbek. A hidratált bőr pórusai rugalmasabbak, így könnyebben felszabadulnak és távoznak az olajok a bőrből, tehát nagyobb eséllyel lehet elkerülni a pattanásokat és a mitesszereket.

Fakó bőr

A kiszáradt bőr fakóvá és élettelenné válik, a szemek alatti eleve érzékenyebb bőr pedig még inkább. A rendes folyadékpótlás tisztább, ragyogóbb és élettel teltebb arcbőrt biztosít. A kiszáradás a bőr azon képességét is befolyásolja, mint az oly alapvető sejtcsere. Megfelelő hidratálás nélkül a bőr nem tud megújulni, és az elhalt hámsejtek felhalmozódnak az arcon. A pórusok ezáltal könnyebben tömődnek el, és fakóbb lesz az arcszín is.

Viszketés

A külső elemek, mint a szél vagy a szélsőséges hőmérséklet-változások, de akár egy indokolatlanul forró zuhany is elszívhatja a nedvességet a bőr külső rétegéből, feszülő, viszkető érzést okozva. Ezt gyakran hámlás is kíséri, függetlenül a bőrfelületen lévő olaj mennyiségétől.

A viszkető érzést gyakran hámlás is kíséri Forrás: Shutterstock/Alexander Sobol

Érzékeny bőr

A száraz, vízhiányos bőr igen kellemetlen tünete az érzékenység. Ha nem megfelelő a bőr nedvességtartalma, nem tudja megfelelően védeni magát a külső környezeti stresszhatásoktól. Ennek eredménye a bőrpír, a viszketés, az irritáció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.