A kosz állandó probléma az életünkben, ám nem mind szeretünk vegyszerekkel nekik támadni. Használd te is azt, amit otthon találsz, és meg fogsz lepődni! Előfordul, hogy hatékonyabb egy citrom, vagy egy pohár tej, mint a drága tisztítószerek – nem mellesleg ezek olcsóbbak, és a környezetünkbe kerülő káros anyagok mennyiségét is csökkenthetjük.

Forrás: Imgur
Ilyen volt, ilyen lett – A mocsokból ragyogó tisztaság: fotók

A kosz és piszok rengeteg embert zavar, de talán épp ennyien vannak, akik úgy vélik, a tárgyak és a lakás minket hivatottak szolgálni, épp ezért a szabad energiájukat nem szánják rá a nagytakarításra. Nos, ennek a végeredménye egy idő után már túlmutat egy alapos portörlésen. Fantasztikus átalakulásokat gyűjtöttünk össze. Nézd meg az előtte-utána fotókat!

 

A mosogatógép, igazi kis csodamasina  

A tányérok, poharak, evőeszközök és edények számára megváltás a mosogatógép, ám nem csak ezeket tudod alaposan megtisztítani vele. „Kemény” játékokat, flip-flop papucsokat, fésűket, fürdőszivacsokat, sőt, akár kulcsokat is csodásan tisztává varázsolhatsz a segítségével.

A mosogatógéppel nem csak a tálakat, poharakat, evőeszközöket moshatod tisztáraForrás: Shutterstock

Szódabikarbóna és ecet  

E kettő elegyével remekül lehet tisztítani a zsír- és a vízfoltokat egyaránt. Így használd bátran a konyhában és a fürdőszobában is. Nem kell félned, az ecet szaga hamar elillan, így az először kellemetlen illat helyébe a frissesség lép.

A szódabikarbóna és az ecet csodaszerek a tisztításbanForrás: Shutterstock

A gyümölcsök és zöldségek ereje  

Nem csak finomak, de remekül fel is lehet őket használni otthonod tisztántartásához. Vegyünk két példát:

1. A grillrácsot sütés közben remekül le lehet tisztítani, ha egy félbevágott hagymával dörzsölöd.

2. A citrom csodásan semlegesíti például a hűtőben megbúvó kellemetlen szagokat, de a vízkő eltávolításában is nagy segítségedre lehet: vágj félbe egy citromot és addig dörzsöld vele például a csapot, amíg újra fényessé nem válik.

A citrom remek vízkőoldóForrás: Shutterstock

Támadj a foltok ellen  

Sok étel- és egyéb folt van, melyre nem kell azonnal rárontanod a méregdrága folttisztítóval:

  • Az olajos foltokra használj porállagú édesítőt.
  • Tintapaca? Áztasd be a ruhát egy estére tejbe, majd mosd ki a szokásos módon.
  • A paradicsomszószra is van egy tippünk: dörzsölj bele a foltba borotvahabot, hagyd megszáradni, majd egyszerűen töröld le, és mehet is a mosásba.
Tej segítségével könnyedén kiszedheted a tintapacát a ruhábólForrás: Shutterstock