Jót tesz a szépségünkek és még a zsírt is égeti, mégsem fogyasztunk belőle eleget

Forrás: -- -
immunrendszer cékla máj magas vérnyomás szem
A céklát nem véletlenül hívják a tél császárának, az immunrendszerünk működése szempontjából az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk a hideg hónapokban. Mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle.

A cékla nemcsak a pénztárcánkat kíméli, hanem az egyik legsokoldalúbb zöldségféle: készíthetünk belőle savanyúságot, salátát, gazdagíthatunk vele turmixokat, mártásokat, vagy sütőbe téve köretként is feltálalhatjuk a vasárnapi ebéd mellé. De jó tulajdonságai itt még korántsem értek véget.

Az egyik legjobb vasforrás

A rubintvörös zöldség rendkívül erős vérképző hatású, mely tulajdonsága miatt a népgyógyászat régóta alkalmazza. Fogyasztása különösen ajánlott vérszegénységben szenvedőknek, kismamáknak, valamint a menstruációs zavarokkal küzdő vagy változókorba lépett nőknek.

Jótékonyan hat a bélrendszerre

A cékla az egyik leghatékonyabb természetes méregtelenítő, erősíti a bélrendszert, kiegyensúlyozottá teszi az anyagcserét, segíti a vese, a máj működését, valamint a benne lévő betain segíti a zsírok lebontását, ezért remek zsírégető hatása is van - írja a Bors.

A céklából kiváló ital is készíthető Forrás: --

Javítja a szem egészségét

Édeskés zöld levele ugyanolyan egészséges és tápláló, mint a gumója: jó luteinforrás, melynek legfontosabb feladata a szem védelme az erős fénysugárzás káros hatásaival szemben, valamint a szem öregedésének késleltetése.

Jót tesz a szépségünknek

Rendszeres fogyasztása nem csak a szervezetünknek tesz jót, de bőrünk és hajunk állapotán is sokat javít. Kiváló méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően segít a pattanások kezelésében, tisztítja a vért, eltávolítja az elhalt hámsejteket, halványítja a pigmentfoltokat, magas antioxidáns-tartalma pedig véd az öregedés első jelei ellen.

Csökkenti a demencia kockázatát

A cékla jellegzetes árnyalatát a betanin nevű vörös színű glükozid adja. Ez a vegyület hatásos fegyvernek bizonyult az Alzheimer-kór elleni harcban. A betegség egyik jellegzetessége, hogy béta-amiloidnak nevezett mérgező fehérjék rakódnak le az agyban. A betanin azonban jelentősen lassítja ezen hibás fehérjék termelésének láncreakcióját.

Bevethető magas vérnyomás ellen

A cékla leve, valamint a céklával gazdagított ételek gazdagok nitrogén-monoxidban, ami csökkenti a magas vérnyomással küzdők vérnyomásértékeit. A zöldség leve rövid időn belül, órákra lejjebb viszi a vérnyomást, és hatása akár másnapig is kitart. Emellett javítja a szervek és izmok véráramlását, megkönnyíti a testmozgást, fokozza a fizikai aktivitást és javítja az állóképességet, egyszóval, igazi csodazöldség a cékla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.