Szakemberek magyarázzák el, mi is valójában a kajakóma

okok pulyka szénhidrátok álmosság étkezés
Miután teleettük magunkat például húsokkal, mártásokkal és krumplipürével és egy finom pitével zártuk a sort, azon kapjuk magunkat, hogy semmi másra nem vágyunk, csak arra, hogy ledőlhessünk a kanapéra. Az orvosok szerint ezt a hirtelen ránktörő fáradtságot a túl sok szénhidrát okozza, ráadásul a kedvenc ételeink az alváshoz elengedhetetlen melatonint és szerotonint szabadítanak fel, ami jó érzéssel, no és persze álmossággal tölt el bennünket.

De mi is az az kajakóma?

Az étkezési kómát (amit kajakómának is nevezük) – azt az jóleső, álmos, kissé telített érzést, amit egy nagy étkezés után tapasztalunk – orvosi nevén, postprandialis somnolenciának hívják. Dr. Deepinder Goyal, a floridai Gastro Health gasztroenterológusa arról beszélt, hogy a nyugtatók szedése vagy az alkoholfogyasztás, illetve a triptofánban gazdag ételek fogyasztása mind felerősítheti az étkezés utáni fáradtságot – derül ki a Huffpost cikkéből.

„Kevesebb vér jut az agyba, így álmosabbnak érezzük magunkat..."

Sokan érzik úgy egy nagyobb lakoma után, hogy azonnal le kell feküdniük Forrás: Shutterstock/Djile

A szénhidrát a bűnös, nem a pulyka

Bár a pulyka tartalmaz ugyan az étkezési kómáért felelős triptofánt, mégsem a hús az, amitől leragad a szemünk evés után.

A szakemberek szerint csupán városi legenda, hogy a szénhidrátok javítják a hangulatunkat. A Neuroscience & Behavioral Reviews című szaklapban megjelent metaanalízis szerint az egyszerű szénhidrátokat fogyasztó embereknél egy óra elteltével fáradtságot és kisebb éberséget tapasztaltak, mint akik nem ettek ilyesmit, ráadásul a hangulatukban sem tapasztaltak emelkedettséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.