A tojás tovább áll el a hűtőben, de egy bizonyos hely nem tesz jót neki

Forrás: Shutterstock -
frissesség tanácsok tojás hűtő tárolás
Ha a tojás tárolásáról esik szó, megoszlanak a vélemények. Van, aki a pulton tárolásra, van, aki a hűtőszekrényre esküszik. A tojások valóban hosszú ideig eltarthatók, függetlenül attól, hogy hol vannak, de bizonyos helyeken tárolva gyorsabban megromolhatnak.

Ha egy sima felületre feltört tojásfehérje vizes, szétterülő, az általában azt jelzi, hogy a tojás romlott. Bár ezt nehéz megállapítani anélkül, hogy feltörnénk őket, van mód arra, hogy a tojás gyors megromlását megelőzzük. Szakértők szerint, a pult helyett a hűtőszekrény lesz a jó választás.

Egyenletes hőmérséklet a titok

A tárolási megoldásokkal foglalkozó vállalat azt állította, hogy bár az Élelmiszerbiztonsági Hatóság tanácsa szerint nem szükséges, a hűtőszekrény kulcsfontosságú a tojások legjobb állapotban tartásához – derült ki az Express cikkéből.

A tojás optimális frissességének megőrzésének titka az egyenletes hőmérséklet. Ezért érdemes a hűtőszekrényben tárolni az érzékeny élelmiszert.

Érdemes hűtőben tárolni a tojásokat! Forrás: NAK/Zsocc

A hűtőben tárolt tojások kétszer annyi ideig elállnak, mint a szobahőmérsékleten tárolt tojások.

De ez nem olyan egyszerű, mint a kartondoboz polcra helyezése. A szakértő szerint, kicsit jobban át kell gondolni, hogy pontosan hol tartsuk a hűtőn belül.

Tanácsok a megfelelő tároláshoz

Soha ne tároljuk a tojást a hűtőszekrény ajtajában, inkább a középső polcokra helyezzük őket, ahol a legegyenletesebb a hőmérséklet.

A tojásokat az eredeti dobozukban tartsuk, vagy ami még jobb, ha a porózus tárolóedényt légmentesen zárható változatra cseréljük.

A hűtőben sem mindegy, hogy hol tároljuk a tojásokat! Forrás: Pexes

Még a boltban hűtés nélkül, addig otthon már hűtve tároljuk őket

Persze sokan érvelhetnek azzal, hogy a hűtőszekrény nem a megfelelő hely a tojások számára, tekintve, hogy a szupermarketekben gyakran hűtés nélkül tárolják őket, de ennek jó oka van.

Sok helyen azt tanácsolják a kiskereskedőknek, hogy szobahőmérsékleten kell tartaniuk a tojásokat, hogy a hideg élelmiszeren ne képződjön páralecsapódás a boltból hazaszállításkor, de a fogyasztónak otthon a tojásokat érdemes hűtenie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.