Így jelzi a tested, ha túlstresszelted magad

Forrás: Shutterstock -
stressz tünet lelki válság
Régóta lehet tudni, hogy a folyamatos stressz, a teljesítménykényszer, a túlterheltség a mentális egészségünkön kívül a fizikai jólétünkre is rányomja a bélyegét. Ilyenkor emésztési problémák, alvászavar, fejfájás és számos tünet keserítheti meg az életünket. Ha az orvosok nem találnak betegséget ezek hátterében, ideje átgondolnod az életviteledet. Íme 5 tipp, hogy jobban érezd magad a bőrödben! 

A stresszes életmód nagyon sok fizikai tünettel jár, el sem tudjuk képzelni, mi zajlik a szervezetünkben ebben a folytonos idegölő állapotban. A test nem képes megnyugodni, ahogyan a lélek sem. Minden egyes napot küzdelemként élsz meg, ez pedig egy ördögi kör lesz mindaddig, amíg nem teszel ellene.

Először csak fejfájásra panaszkodsz, aztán minden egyes nap elkap a hányinger, a hasfájás, a hasmenés, görcsölsz. Elmész a háziorvosodhoz, aki esetleg továbbküld vizsgálatokra, de nem találnak semmi eltérést. Ekkor jön a jó kérdés - mégis mi okozhatja mindezt? A válasz egyszerű: a pszichéd. Hiszen a testünk okos, egyből jelzi, ha legbelül úgy érezzük, felőrölnek a mindennapok.

 

Na de mit tehetünk ellene? 5 tipp az egészségesebb életért!

 

1. Egyél egészségesebben!

Az ételed az életed - szokták mondani, ami nagyon is igaz! Ugyanis, ha lelki válságban vagyunk, sokkal könnyebben lecsúszik egy fánk és két tábla csoki. Ahelyett, hogy édességbe temeted a bánatod, próbálj meg könnyebben megemészthető ételeket fogyasztani. Igyál reggelente frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket, a kávét cseréld le gyógyteákra, főzz egészségesebb alapanyagokból, és próbáld meg elkerülni gyorsételeket, amennyire csak lehetséges!

Ha egészségesen eszel, egészségesebben is gondolkozol. Forrás: Shutterstock

2. Meditálj!

Keresd meg a számodra legmegfelelőbb relaxációs vagy meditációs módszert. Ez lehetővé teszi, hogy kikapcsolj és megnyugodj. Ha teheted, akár naponta szánj időt a lelki gyakorlatokra, hogy elcsendesedj, és a jelenre összpontosíts. Teljesen felesleges azon aggódni, hogy mi fog történni holnap.

Nem is hinnéd, mire képes a meditáció ereje! Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 De Visu/Shutterstock. No use without permission./De Visu

3. Mozdulj ki a szabadba!

A sport mindig is az egészséges élet elengedhetetlen része volt. A séta, a futás, a termi edzés, a tánc - beszéljünk bármilyen mozgásról - kiváló ahhoz, hogy levezesd a stresszt. Miközben végzed a gyakorlatokat, összpontosíts egy adott érzésre, amelyet el szeretnél engedni. Miután kiadod magadból minden neheztelésedet, megkönnyebbülsz, és energiával töltődsz fel és közben egyre fittebb is leszel.

Igazi flow keríthet hatalmába, ha bicajozol egyet Forrás: Shutterstock/Vandathai

4. Naplózz!

Szervezd meg a napjaidat hatékonyan, és próbálj meg egyensúlyt kialakítani a munka, a pihenés és a szórakozás között. Így pontosan láthatod, hogy mi, mennyi időt vesz igénybe... A naplózás és az időmenedzsment segít konkrétan rámutatni az érzéseidre, és meg is könnyebbülsz, ha pontosan látod, mi visz előre és mi hátráltat.

A naplóírás segíthet önmagad megismerésében. Forrás: Getty Images/iStockphoto/Minerva Studio/Minerva Studio

5. Építs kapcsolatokat és ápold a meglévőket

Beszélj másokkal a problémáidról. A társas támogatás nagyon fontos a stressz kezelésében. Szánj időt a barátokkal és családdal való kapcsolattartásra, de ne várd, hogy ők oldják meg a problémáidat! Tanácsot adhatnak, de ahelyett, hogy bepánikolva keresed velük a megoldást, inkább élvezd az együtt töltött időt és légy hálás azért, hogy ők vannak neked. Érdemes ebben a helyzetben inkább felkeresni egy szakembert, aki segít neked átlátni saját helyzetedet.

Bátran oszd meg a problémádat, de megoldanod neked kell. Forrás: Shutterstock

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.