Produktivitás mesterfokon: tényleg egészséges minden nap hajnali 5-kor kelni?

korán kelés magazin alvás rutin produktivitás
Oprah Winfrey-től Tim Cookig, a világ legsikeresebb emberei mind koránkelő típusok, már hajnalban nekilátnak kipipálni a teendőiket a listájukon. Egyesek szerint a produktív reggeli rutin nagyon erősen kapcsolódik a sikerhez, erről Robin Sharma vezetői szakértő írt a „ The 5am Club " című bestseller könyvben. Ebben a cikkünkben megvizsgáljuk, valóban annyira egészséges-e a hajnali kelés, mint ahogyan azt manapság oly' sokan vallják.

A közösségi médiában is egyre nagyobb divatját éli a korai kelés, rengeteg felhasználó teszi közzé a reggeli rutinról a videókat, amelyben az érdeklődők végigkísérhetik, hogy a reggeli 5 órai kelés után, hogy élvezik a természet csendjét, meditálnak, naplót írnak és a legnagyobb nyugalomban reggelit fogyasztanak.

A TikTokon az #5amclub címkét milliók és milliók használták már, a #morningroutine címkét közel 25 milliárdszor. A tendencia egy népszerű vlogformátumhoz is vezetett, ahol az emberek megosztják, hogyan telik a reggelük a felébredéstől kezdődően.

A közösségi médiában is egyre nagyobb divatját éli a korai kelés Forrás: Shutterstock/Dedmityay

Ha 6 előtt kelsz, boldogabb és egészségesebb ember leszel

Ha 6 előtt kelsz, boldogabb és egészségesebb ember leszel

A napot rendkívül korán és az érdeklődésünknek megfelelő cselekvésekkel indítani egészséges, de a többletidőt nem könnyű kihúzni, különösen azok számára, akiknek fiatal gyerekeik vannak, vagy sokáig, akár estébe nyúlóan dolgoznak.

Bár a produktív reggeli kihívás elfogadása nem rossz döntés, az alvásszakértők és pszichológusok azt javasolják, hogy mindenki vegye fontolóra az egyéni helyzetét, mielőtt vakon követné ezt az egyre népszerűbb trendet.

Az ember egy tipikus napja a munka, a szabadidős tevékenységek és az alvás között oszlik meg – mondta Michael Leiter szervezetpszichológus és a „The Burnout Challenge" társszerzője.
„Ez nem egy egyszerű kis egyenlet" – mondta.

„Ha az alvásból veszed el az időt, hogy olyan dolgokat csinálj, amiket igazán szeretsz, vagy olyan emberekkel legyél, akiket igazán szeretsz, akkor nyersz valamit, de elveszíted a fizikai és pszichológiai regenerálódás lehetőségét, ami akkor történik meg igazán, ha eleget és mélyen tudsz aludni."

A Centers for Disease Control and Prevention szerint az embereknek hét és nyolc óra közötti alvásra van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

Leiter szerint a kimerültség cinizmushoz és depresszióhoz vezethet, és arra késztetheti az adott személyt hogy visszavonuljon azoktól az emberektől és tevékenységektől, amelyeket korábban élvezett. „Sokkal laposabban fog működni" – mondta. Minél több alkalommal csípünk le időt az alvásunkból, annál kimerültebbek, feszültebbek és enerváltabbak leszünk.

Aki korán kel, az eleget alszik?

Ha csatlakozni szeretnénk az úgynevezett 5:00 klubhoz,

James Maas alvásszakértő azt javasolja, hogy aludjunk minden nap legalább hét órát, és tartsuk ezt a napirendet a hét mind a hét napján. Tehát ha hétköznap este 10-kor fekszünk le és 5:00-kor ébredünk, akkor ezt a hétvégén is követnünk kell.

„Egyetlen biológiai cirkadián ritmusunk van" – mondta Maas. „Nem tud átváltani, azért mert hétvégén másképp éljük az életünket."

Koránkelők vs. éjszakai baglyok: Kik a hatékonyabbak a munkában?

A hagyományos munkanap nem kedvez az éjszakai baglyoknak, mivel azok az emberek, akik szeretnek sokáig fennmaradni, rosszabbul fognak teljsesíteni munkahelyükön, mint a korán kelők - állítja egy finn tanulmány.

Azonban az olyan tényezőktől függően, mint az életmód, a genetika, az életkor és az általános egészségi állapot, néhány embernek hét vagy nyolc óránál többet kell aludnia. Az olyan sportolók, mint Roger Federer, napi 12 órát pihennek a csúcsteljesítmény elérése érdekében, míg a dalai láma és a színész Matthew McConaughey azt mondták, hogy az éjszakai 8 óra alvás számukra bőven elegendő.

Mindaddig, amíg minden éjszaka eleget tudunk aludni, képesek lehetünk a hajnali kelők táborát erősíteni, de nem árt még néhány egyéb tényezőt is figyelembe venni, mielőtt belekezdünk.

Egész nap fenn kell tartani az energiát

Ha már a reggel produktívan telt, csábító lehet, hogy a nap későbbi részében más egyéb egészséges szokással felhagyjunk. Az akaraterő olyan, mint egy izom; ha túlhajszolja magát, az önkontroll kimerülhet. Tehát érdemes lassan belekezdeni az új reggeli rituálékba - írja a Huffpost.

Ébresztőórát élesíteni! - Az egészségedért korán kell kelned, mutatjuk az okokat

Ha minden nap csak egy kicsit módosítjuk az alvási ütemtervet, amíg el nem érünk a hajnali 5-ig, az átmenet kevésbé sokkoló lehet a test és az elme számára, és segíthet megelőzni a fáradtság kialakulását.

Azokon a napokon, amikor lomhábbnak érezzük magunkat, álljunk ellen a késztetésnek, hogy koffein után nyúljunk, ez ugyanis összezavarhatja az alvási rutinunkat.

Léteznek természetes módszerek az energiánk megőrzésére.

„A szénhidrátok, fehérjék és zsírok egyensúlyát tartalmazó, teljes értékű ételekre összpontosító reggeli valóban segít meghatározni a napot" – mondta Alex Oskian, regisztrált dietetikus és okleveles erőnléti és kondicionáló specialista.

Teljes értékű ételekre összpontosító reggeli segít meghatározni a napot Forrás: Shutterstock/Lucky Business

Innentől kezdve Oskian azt javasolja, hogy három-öt óránként együnk, igyunk sok vizet, és ülőmunka mellett is időnként mozgassuk át a testünket.

Ebédidőben sétálni, az íróasztalnál néhány átmozgató gyakorlatot végezni vagy a ház körüli teendőkben aktívan részt venni mind-mind energiával töltik fel a testet és a lelket egyaránt.

Produktív lehetünk a nap további részében is

Napkeltekor a körülöttünk lévő világ még alszik, így megszakítás nélkül van időnk bizonyos személyes célok elérésére. Jeff Sanders, a „The 5 am Miracle" című könyv szerzője szerint azonban a hajnali 5-ös klub előnyei a nap más szakaszaiban is elérhetők.

Ha azt szeretnénk kiválasztani, hogy melyik a legmegfelelőbb idő ahhoz, amit tenni szeretnénk, először tegyük fel magunknak a kérdést: „Mit akarunk kihozni a holnapból, mit szeretnénk mindenképpen elvégezni? Ha ezt végiggondoltuk, akkor ezután nincs más hátra, mint beütemezni a naptárunkba a legésszerűbb időpontra."

Ha a meditáció a célunk, a reggel lehet a legcsendesebb időszak. Ha viszont naplót szeretnénk írni, a nap vége lehet a legjobb alkalom az elmélkedésre.

Sanders azt javasolja, hogy jelöljünk be időblokkokat a naptárunkban, amikor a céljaink elérésére összepontosítunk, ez idő alatt pedig tegyük f félre a telefonunkat és vonuljunk csendes helyre.

Végső soron nem számít, mit mutat az óra. Ha felhagyunk az egészséges szokásokkal, például az alvással, hogy termelékenyebbek legyünk a nap egy bizonyos órájában – de később küzdenünk kell majd –, nem biztos, hogy megéri.

„Nem egyedül reggel 5 a fontos"

– mondta Sanders.

„Valójában az időfelhasználás szándékossága a fontos."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.