Elképzelés és valóság: a kutyatartás nem csak annyi, amennyit a filmekben látunk belőle

család, kutya, öröm boldog,
Shutterstock/Copyright (c) 2016 Pressmaster/Shutterstock. No use without permission. - Pressmaster
felelősség kutya házi kedvencek háziállat
Van, aki gyerekkora óta szeretne háziállatot, de végül sose kapta meg, de felnőttként teljesült vágya. Más sose akart kutyát, ám azzal szembesül, hogy gyermeke szeretne egy kis kedvencet. Ilyenkor kezdődik a fejtörés, mi fér bele az anyagiakba, mire van időnk és energiánk.

A gyerekek leghőbb vágya általában egy kiskutya. Cuki, szőrös pofijuk, barátságos jellemük és a tucatnyi kutyás rajzfilm és film, melyekben hű társként követik a gazdit és esetenként még az életét is megmentik, az bizony sokakat magával ragad. A valóság azonban merőben más. Nem kevés időt, türelmet és anyagi ráfordítást igényel a következő években, évtizedekben egy kiskutya felnevelése és gondozása.

Egy nagytestű kutya általában 8-10 évig, míg a kistestű akár 20 évig is hű társad lehet. A különböző kutyafajták és keverékek között mindenki talál hozzá illőt, hiszen van köztük egészen kicsi és nagy, nyugodt és hiperaktív egyed is. Ha egyedül élsz vedd figyelembe, hogy mennyit dolgozol, otthonról teszed vagy bejársz, ha családod van, akkor ki van otthon a legtöbbször, mennyi időtök jutna az átlagos mindennapok során a kutyával való foglalkozásra.

Ha a gyerek ragaszkodik a kutyához, gondoljátok át, hogyan fér bele a mindennapokba. Órák után edzés, különóra mennyi van egy héten? A gimi után a barátaival töltene el szívesebben időt, vagy kiviszi sétálni a kutyát? Később amikor egyetemre megy, szintén alig lesz otthon, ha elköltözik, viheti-e a kutyát is? Rendszerint ezek miatt marad idővel az eb gondozása a szülő feladata.

Egy kölyökkutya sok boldogságot hoz életünkbe, de komoly felelősséggel jár felnevelése és gondozása Forrás: Shutterstock/Helen Sushitskaya

Kert és lakás

Kertes ház esetében fontos átgondolnod, mekkora a kerted és milyen növények vannak benne. Ha szeretnél némi paradicsomot termeszteni jobb, ha a kutya nem jut a veteményesbe. A kerítést úgy kell alakítanod, hogy ne férjen ki a rések között, se a lécek alatt és átmászni se tudjon rajta. Ha kennelt építesz, az ne a kutya állandó lakhelye legyen, hanem ideiglenes, míg ki és beállsz a kocsival vagy vendégek érkeznek hozzátok.

A kert viszont nem jelenti azt, hogy elegendő néha megsimogatni és enni adni a kutyának és nem kell rendszeresen sétálni vinni. Szüksége van rátok, igényli a közösen töltött időt, akkor is, ha csak az előszobából figyelhet. Az új szagok, ingerek és kutyák társasága fontos kedvencednek ilyenkor is, ellenben megteheted, hogy csak két-, háromnaponta viszed ki sétálni, ha kisebb a mozgásigénye.

Ha lakásban élsz, vedd figyelembe, hogy az mekkora, hol tudsz benne kialakítani helyet az új kedvencednek. Hol van a legközelebbi füves terület, ahol elvégezheti a dolgát, hol tudtok majd sétálni. Naponta többször ki kell majd vinned, akkor is, ha szakad az eső, vagy beteg vagy. Ebben az se állíthat meg, ha épp nem működik a lift. A takarítás se lesz egyszerű feladat a szőrszálak és tappancsnyomok miatt, ez kertes háznál is igaz.

Állatorvosi kiadások

Egy kölyökkutya az első évben komoly kiadást jelent. Csak az oltási sorozata elérheti a 100 ezer forintot. Ebben még nem volt benne az ivartalanítás, a mikrochip, a bolha- és kullancs elleni védelem, az etetés és esetleges egyéb megbetegedésének kezelése. Ereje teljében ritkán betegszik meg, de ahogy az embernél is, bármikor jelentkezhet allergia vagy öröklött betegség, melyet kezelni kell. Az öreg eb pedig szintén gyakorta betegeskedhet.

Fárasztás és séta

A kutyának is vannak tejfogai, ezért van egy aktív rágós időszaka, de amúgy is garantáltan megtalál majd mindent, amit nem kellene. Lakásban hajlamos kukázni, könyvet rágni, míg a kertet unalmában felássa vagy elrágja a locsolócsövet. Ezért fontos a fizikai és szellemi lefárasztás egyaránt minden kutya esetében, kölyökkortól kezdve.

Fontos a fizikai és szellemi lefárasztás Forrás: Shutterstock/Vvvita

Főként pedig a kezdeti időkben ajánlott felkeresni egy kutyaiskolát. Nem csak a kutyák közötti szocializációt tanulja meg kedvenced, de te is sokat tanulhatsz arról, hogyan bánj vele helyesen, hogy életetek zökkenőmentesen alakuljon. Később, ahogy nő és erősödik, tehettek nagy sétákat, melyek során vezényszavakkal, feladatokkal fárasztod kedvenced vagy választhattok hozzátok illő kutyás sportot a terepfutástól a táncon át az agility pályáig.

Vásárlás és örökbe fogadás

Vásárolhatsz tenyésztőnél, és örökbe fogadhatsz menhelyről is, de arra ügyelj, hogy kerüld a szaporítókat. Egy jó tenyésztő törzskönyves kölyköt ad, akinek bevizsgált szülei vannak és szerződést ír - drága pénzért. Az olcsón kínált kölykök jellemzően szaporítóktól érkeznek. Vannak ingyen elvihető kölykök is magánházaknál, ez az igazi zsákbamacska, mert rendszerint nem tudni pontosan milyen keverékek és mekkorára nő majd meg a 8 hetes cukiság.

Amennyiben úgy érzed, bizonytalan vagy, vagy túl sok ez egyszerre, keresd fel a hozzád legközelebbi menhelyet és vállalj önkéntes munkát. A komplett családot is viheted, hiszen mindenkinek ki kell vennie a részét a mindennapi kutyázásból. Ott nem csak a helyes gondozásról és sétáltatásról tanulhattok, hanem megismeritek a kutyák testbeszédét, jellemét is, esetleg rátalálhattok a hozzátok illő társra. Mi több, ideiglenes gazdái is lehettek egy vagy több kutyusnak, míg örökbefogadót nem találnak számukra.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.