Egy étel, amely segíthet a rák elleni küzdelemben az orvos szerint

Forrás: Shutterstock -
tanács a rák elleni küzdelem világnapja brokkoli rák étel
Egy népszerű zöld ételben elrejtett, szulforafán néven ismert fitokémiai anyagról kimutatták, hogy erős rákellenes hatással bír.

A kutatások folyamatosan mélyítik annak megértését, hogy bizonyos életmódbeli döntések hogyan befolyásolhatják a rák kialakulásának kockázatát. Szerencsére az egészséges táplálkozással csökkenthetjük a halálos betegség kialakulásának esélyét.

Fitokemikália, amely segítség a rák ellen

Egy orvos felfedett egy népszerű zöldséget, amely tele van egy erős fitokemikáliával. Dr. Tim Tiutan, egy rákos betegeket kezelő onkológus kórházi orvos a TikTok-oldalán vázolta fel azt a fitokemikáliát, amely segíthet a rák elleni küzdelemben.

Az orvos tanácsa nem drága, nehezen beszerezhető termékeket tartalmaz, hanem csak egy egyszerű brokkolit. A zöld zöldség tele van egy fitokemikáliával, az úgynevezett szulforafánnal

– Ezt a fitokemikáliát először az 1990-es években vizsgálta széles körben Dr. Jed Fahey a Johns Hopkins Egyetemen. Tekintettel a rákellenes tulajdonságaira utaló meggyőző kutatásokra, a brokkoli eladásai akkoriban világszerte az egekbe szöktek – magyarázta a szakértő.

A brokkoli segíthet a rák kialakulásában Fotó / Pixabay

A zöld zöldség használ

Számos in vitro (laboratóriumi) vizsgálat utalt arra, hogy a szulforafán miért rendelkezik rákellenes tulajdonságokkal. Azonban több (különösen humán) vizsgálatra van szükség előnyeinek további tisztázásához. Mindezzel együtt a rákmegelőzésen kívül is robusztus mennyiségű adat támasztja alá a keresztesvirágú zöldségek összes egészségügyi előnyét

Egy, a Journal of Oral and Maxillofacial Pathology című folyóiratban közzétett kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy érdemes rendszeresen fogyasztani a szulforafánt tartalmazó zöldségeket az általános egészség megőrzése és akár a rák kockázatának csökkentése érdekében.

A szakértő a brokkolicsírát ajánlja fogyasztásra, hiszen ebben elegendő mennyiség található a vegyületből. Ha azonban nem vagyunk brokkolirajongók, az orvos elmagyarázta, hogy a szulforafán a káposztában, a kelkáposztában és más keresztesvirágú zöldségekben is el van rejtve.

Kerüljük a mesterséges étrend-kiegészítőket

Továbbá, erős, rákellenes fitokemikáliát tartalmazó kiegészítőket vásárolhatunk is, azonban a szulforafánt tartalmazó palackozott étrend-kiegészítőket nem vizsgálták alaposan és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal nem hagyta jóvá. Ezért jobb, ha a finomságot természetes zöld formájában választjuk Dr. Tim Tiutan szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.