Nem minden zöldségnek és gyümölcsnek van helye a diétában

Forrás: Shutterstock -
karfiol diéta zöldség szőlő gyümölcs
Ha diétázol, jó ötlet sok gyümölcsöt és zöldséget enned, ezek ugyanis eltelítenek és alacsony a kalóriatartalmuk. Ám ez nem minden esetben igaz, vannak kivételek, amiket jobb, ha elkerülsz vagy csak keveset fogyasztasz belőlük, ha fogyni akarsz. Nézzük, melyek ezek! 

Egy amerikai kutatás azt vizsgálta, mely zöldségek és gyümölcsök segítik és melyek hátráltatják a fogyást. Kiderült, hogy a túl sok szénhidrátot, keményítőt tartalmazó zöldségek, mint például a krumpli, a borsó és a kukorica hátráltathatják a testsúlyunk csökkenését. A leghatékonyabbnak a fogyás elősegítésében pedig a karfiol bizonyult - írja a Diéta és Fitnesz. Ezen kívül a saláta- és káposztafélék, a karalábé, a tök fajtái, az uborka, a brokkoli alacsony cukortartalma miatt bármikor fogyasztható. Az uborkában mindössze 1,6 gramm cukor van, a többi felsorolt zöldségfélében is hasonló mennyiségekkel találkozhatsz.

A karfiol a diétás zöldségek szupersztárja Forrás: Shutterstock

A gyümölcsök közül a legjobb zsírégető az áfonya, a körte, az alma, az eper és szőlő - derült ki a tanulmányból.

Most, hogy itt az ősz, érdemes kihasználni, hogy több fajta, hazai szőlőből is válogathatunk. Bár sok más gyümölcshöz viszonyítva a szőlő cukortartalma viszonylag magas, 100 grammban körülbelül 78 kalória van, de ettől még beillesztheted a fogyókúrádba, ráadásul sok egyéb jótékony hatása is van. A szőlőben rengeteg a C-vitamin: magas antioxidáns-és polifenol tartalma segíthet a különféle betegségek megelőzésében. A kékszőlő valóságos gyógyszer, amely véd a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szemben és gyulladáscsökkentő hatása is van.

A szőlő is a diétád része lehet Forrás: Shutterstock

Óvatosan kell bánni azonban a banánnal, a magas kalóriatartalom miatt a fogyókúrázóknak nem ideális. Két banán elfogyasztásával több mint 300 kalóriát vihesz be a szervezetedbe, ami már majdnem egy főétkezés kalóriatartalmának felel meg. Jó hasznát veheted azonban sportolás előtt vagy után, a szénhidrátraktárak feltöltéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.