karácsony méregtelenítés mozgás tipp evés
A karácsonyi általában a feldolgozott élelmiszerek és az alkohol túlfogyasztásáról szól. Íme pár jó tanács, hogy hogyan terelhetjük vissza a szervezetünket a helyes útra.

Karácsonykor a legtöbben kicsit kirúgunk a hámból és étkezési szokásaink felborulnak. Ilyenkor nem számít, hogy csokit csokival eszünk reggelire vagy netán pezsgőt is fogyasztunk hozzá. Az is megengedett, hogy egy teljes sajttálat megegyünk vacsorára.

A kalóriabevitelt ilyenkor a legtöbben lazán kezelik. Nem kell bűntudatot éreznünk, ha idén karácsonykor is jól éreztük magunkat, az alkoholos italok és az édes finomságok mértékkel teljesen rendben vannak. De ha mégis azon kapjuk magunkat, hogy a nagy napon - és az újévig tartó időszakban - túlzásba visszük az élvezeteket, a testünk meg fogja köszönni, hogy megfelelően méregtelenítünk is hozzá.

A karácsonyi finomságok kerültek túlsúlyba Forrás: Szabó Gábor - Travelo

A méregtelenítés az az elképzelés, hogy a szervezetet úgy lehet egészségesen tartani, ha rendszeresen kiürítjük a túlzott evésből és ivásból felhalmozódott mérgező hulladékokat – írja az Express cikke.

Bár a méregtelenítésnek, mint a hosszú távú fogyás módszerének pontos tudománya megalapozatlan, az ünnepi időszakban történő torkoskodás után a jó szokásokhoz való visszatérés pozitív hatással lesz a szervezetünkre, ebben biztosak lehetünk.

Igyunk vizet!

Valószínű, hogy a karácsonyi időszakban a vizet felváltotta a szénsavas italok és/vagy az alkohol fogyasztása, de ha visszatérünk a napi körülbelül két liter víz ivásához, az remek módja annak, hogy megtisztítsuk a szervezetünket.

Aludjunk sokat

A karácsony a hosszú és késő éjszakák szinonimája, amihez korai kelés párosul, azonban a jó alvás fontosságát gyakran alábecsülik. Ha éjszakánként hét-nyolc órát alszunk, a szervezetünknek elegendő ideje lesz a sejtek és az energia helyreállítására.

7-8 óra alvás már elegendő lehet Forrás: WESTEND61//GETTY IMAGES

Változtassunk a karácsony utáni étrendünkön

Nem titok, hogy a karácsonykor elfogyasztott ételek nagyrészt egészségtelenek - hatalmas mennyiségben túlságosan feldolgozottak és nagy a só- és cukortartalmuk. Ha gondoskodunk arról, hogy minden nap együnk gyümölcsöt és zöldséget, sokkal egészségesebbnek és tisztábbnak fogjuk érezni magunkat és egyszerűen csak jobb, fenntarthatóbb étrendet fogunk követni.

Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket, mint például az áfonyát, a paradicsomot és a szőlőt, különösen fontos, hogy egy rosszul táplálkozó időszak után beépítsük az étrendünkbe. Az antioxidánsok két legfontosabb előnye, hogy támogatják a betegségek megelőzését és csökkentik a gyulladást.

Maradjunk aktívak

A kiegyensúlyozott étrenddel párosuló testmozgás a legegyszerűbb és legjobb módja az egészséges életmód fenntartásának. Próbáljunk meg napi 10 000 lépést megcélozni, de ha ez nem lehetséges, szakítsunk időt arra, hogy naponta 30 percet mozogjunk - ez lehet akár egy séta a szabadban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.