Attól még, hogy tél van, nem kell félretenned a bicajt: energialöketet ad és csökkenti a stresszt

Forrás: AFP/Henning Bagger -
kerékpár munka tél
Ha szívesen jársz munkába biciklivel, és eddig se okozott problémát, hogy hová tedd, hol öltözz át utána, már bizonyára csak a hideg tart vissza, hogy télen is tekerj.

Kerékpározni tavasszal és ősszel a legjobb, mert ha nem esik az eső, akkor az időjárás igazán kellemes a tekeréshez. Nyáron a kánikula, télen a hideg és a csúszós utak nehezítik meg dolgunkat, azonban ilyenkor se kell teljesen lemondanunk róla.

A téli kerékpározás egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy a hidegben több kalóriát égetsz el, ami javítja az állóképességed. A pszichológiai hatásai is kitűnőek, hiszen ha télen bringázol, akkor kimozdulsz a négy fal közül, ami szabadságérzetet nyújt. A reggeli munkába tekerés pedig energialöketet ad, és csökkenti a stresszt, ami segít abban, hogy nap közben aktívabb legyél.

Tőlünk északabbra teljesen normális, hogy sokan télen is kerékpárral közlekednek. Forrás: AFP/Henning Bagger

Kerékpár téli felszerelése

A téli időjáráshoz szereld fel kerékpárodat hosszú sárvédővel elől és hátul. Ezt kiegészítheted toldókkal, amit laffantyúnak neveznek, ami a mögötted haladót is védi a felcsapódó latyaktól. Télen mindig használj szélesebb, jobban tapadó gumikat. Tartsd karban és zsírozd a mozgó alkatrészeket, és ellenőrizd gyakrabban a fékeket, melyek ilyenkor jobban kopnak. A lámpákat is ellenőrizd, sose árt, ha van nálad tartalékba egy másik, és néhány elem, hiszen a láthatóság mindig fontos. Ha megérkeztél célodhoz mindig töröld le a kerékpárra rakódott kosz nagyját, otthon pedig alaposan tisztítsd meg, ezáltal védheted a rozsdásodástól is.

Öltözék

Egyénenként változó, ki mennyire fázós, miben érzi jól magát, illetve, hogy milyen körülmények között, mekkora távolságot tesz meg kerékpárral. Öltözz rétegesen: inkább több vékonyabb réteget viselj, mint kevés vastagot. Ízületeid védelme érdekében vegyél fel aláöltözőt vagy ízületvédőt, kesztyűt. Ügyelj a láthatóságra, viselj világos, jól látható színű ruhákat. Mindig használj fényvisszaverő csíkokat vagy mellényt, mivel a látási körülmények rosszabbak, mint nyáron. Praktikus, ha mindig van nálad egy esőponcsó vagy vízálló dzseki. A szemüveg véd a széltől, a napellenzős sapka pedig a hóeséstől.

Közlekedés

Engedj a keréknyomásból, hogy a gumik jobban tapadjanak. Került a hirtelen, éles kanyarokat, inkább lassabban és nagyobb íven vedd be őket. A csúszós utakon időben kezdj fékezni finoman, fokozatosan mindkét féket használva, hiszen a jeges utakon megnövekszik a féktávolság is. Indulj korábban és lassabban haladj célod felé. Csak azt vidd magaddal, amit feltétlenül szükséges és tedd a csomagtartóba. A felesleges súlyok nehezítik a kerékpárod irányíthatóságát. Lehetőleg kerüld a jeges útszakaszokat, a vastag hótakarót, és ne megszokásból tekerj az úton, hanem koncentrálj, tartsd stabilan a kormányt, hogy sérülés nélkül célba érj.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.