Egy új antibiotikum látott napvilágot, amely megöli még a szuperbaktériumot is

Forrás: Thinkstock -
hatás baktériumok tudósok eredmény antibiotikum
A tudósok egy teljesen új típusú antibiotikumot hoztak létre, amely a halálos gyógyszerrezisztens szuperbaktériumokat kezelheti.

A Zoszurabalpin legyőzte a Carbapenem-rezisztens Acinetobacter baumannii (CRAB) törzseit, egy halálos baktériumot, amely ellenáll a legtöbb más típusú gyógyszernek.

A szakértők izgalmasnak nevezték a felfedezést, és azt mondták, hogy az határozott reményt nyújt más nehezen kezelhető fertőzések számára.

A gyógyszert jelenleg humán kísérletekben tesztelik.

Az antibiotikum-rezisztens (AMR) szuperbaktériumok évente több mint 1 millió embert ölnek meg világszerte, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a bolygó az "antibiotikumok utáni" korszak felé tart.

Az előrejelzések szerint a "csendes világjárványnak" nevezett AMR 2050-re évente 10 millió emberéletet követelhet. Elterjedésük miatt a rendszeres fertőzések és a rutinműtétek életveszélyessé válnak.

A súlyos baktériumok ellen is hatásos lehet az új felfedezés Forrás: Thinkstock

Jelenleg a CRAB-bal fertőzöttek mintegy 40-60 százaléka meghal. Annyira nehéz kezelni, hogy több mint 50 éve nem hoztak létre új gyógyszert. Ennek oka, hogy a baktériumot vastag "membrán" veszi körül, amely védi a támadástól.

Úgy tűnik azonban, hogy a Zoszurabalpin elpusztítja a szervezet azon képességét, hogy fenntartsa ezt a kulcsfontosságú védőhártyát.

A tudósok a közelmúltban publikálták a Zosurabalpinnal végzett kísérleteik eredményeit a Nature című folyóiratban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.