kiberbűnözés MNB
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk közvetlenül vagy közvetetten a kiberbűnözők különböző csalási formáival, köztük hamis banki hívásokkal és üzenetekkel, adathalász banki e-mailekkel vagy visszahívásos telefonos csalási kísérletekkel. Természetesen számtalan más formája létezik az online térben történő visszaéléseknek, amelyek többsége az emberek jóhiszeműségét és naivitását próbálja meg kihasználni. Fontos, hogy megszólaljon a belső vészcsengő és átgondoltan, higgadtan cselekedjünk a gyanús helyzetekben.
Forrás: Getty Images

A kiberbűnözés elleni összefogás és tudatos védekezés közös érdekünk. Az online biztonság fontosságára való figyelemfelhívás és a pénzügyi edukáció kulcsfontosságúvá vált, ugyanis a digitalizációs folyamatok rohamos felgyorsulásával a csalók egyre többször fordulnak a kibertér felé pénzügyi bűncselekmények során. Az internetes bűnözés egyre nagyobb teret nyer, számuk folyamatosan növekszik és a módszerek köre is bővül. Tisztában kell azonban lennünk, hogy aki a manipulációnak engedve – a sürgető hangnemtől vagy a megtakarítás elvesztésétől tartva – saját maga adja meg érzékeny banki adatait, ezzel aktívan részt vesz a csalásban. Ezek után sajnos nem számíthat arra, hogy a bankja visszatéríti az ily módon elveszített összeget.

Vishing, avagy a hamis banki hívások

A vishing (az angol „voice" és „phishing", vagyis hang és adathalászat szavak kombinációja) olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására, vagy pénz átutalására rávenni az áldozatokat. Tipikus formája a vishingnek, amikor a csaló az adathalász hívás során elhiteti a felhasználóval, hogy ténylegesen egy banki alkalmazottal beszél, és egy épp folyamatban lévő pénzügyi tranzakció során fellépett hiba vagy csalásgyanú miatt telefonál abból a célból, hogy megvédjék az ügyfél pénzét.
Ilyen és ehhez hasonló esetekben fontos, hogy mindig higgadtan és átgondoltan cselekedjünk. Soha ne adjuk meg bankkártyánk PIN kódját, CVV kódját, illetve semmilyen személyes jelszót vagy adatokat, ugyanis a bankok és az igazi banki ügyintézők sosem kérik el ezeket az információkat!

Meghamisított banki oldalak

Az adathalász banki e-mailekben található hivatkozások gyakran egy meghamisított banki weboldalra vezetnek, ahol a célszemélyt a pénzügyi és személyes adatai megadására kérik. Ezek a webhelyek megtévesztésig hasonlítanak a mintának használt valódi (hivatalos, céges, banki) honlapra. Általában tartalmaznak azonban egy felugró ablakot, amelyik a banki hitelesítő adatok megadását kéri. Gyanús lehet továbbá a gyenge minőségű grafika, és mindenképp szólaljon meg a belső vészcsengő, ha az üzenetek sürgető hangvételűek. A valódi bankok nem használnak ilyen felugró ablakokat melyeken érzékeny személyes adatokat kérnek csak abban az esetben, ha a bank szeretné felhívni a figyelmet valamilyen fontos dologra, és a figyelmeztetést az online banki felületen jeleníti meg.

Közös erővel az online bűnözés ellen

2022 őszén KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködést indított a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság, amelyhez idén az Igazságügyi Minisztérium is csatlakozott. Az összefogás célja a digitális pénzügyi bűnözők elleni közös aktív fellépés, illetve a fogyasztók edukációja az érzelmi manipuláláson és a megtévesztésen alapuló csalási mintázatokkal szemben. A banki csalásmegelőzési rendszerek és a szakemberek munkája csak abban az esetben tud védelmet nyújtani, ha lakosság is körültekintő és kellően óvatos. Hasznos tanácsokkal szolgálhat a tudatosság kiépítésében a kiberpajzs.hu!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.