Zöld turmix: csodaszer egész évre

Forrás: Thinkstock -
zöld turmix spenót lúgosítás egészséges életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Millió cikket olvastunk róla, így nemrég úgy döntöttünk, ideje zöld turmixszal indítani a reggelt. Nem is bántuk meg, sőt, azóta már nincs nap zöld ital nélkül. Tudatosan csináljuk, hogy frissebben és egészségesebben induljon a nap - megmutatjuk, hogyan!

Mi a zöld turmix?

Nem új keletű dolog zöldségekből és gyümölcsökből turmixot készíteni, ám 2014-re ért el hihetetlen népszerűséget a zöld turmix. Nemcsak az egészséges életmód hirdetői ontják magukból a recepteket, de a világsztárok is a rabjai lettek. Emily Blunt, Olivia Wilde, Eva Longoria és Cameron Diaz reggel még az utcára sem lép ki, ha nem kapta meg imádott napindítóját. A zöld italok gyümölcsökből és zöld színű zöldségekből készülnek. Nem kell mást tenned, csak felvágva bedobálni őket egy turmixgépbe, és egy kevés vízzel felönteni. A víz mennyisége attól függ, ki milyen sűrűn szereti ezeket az italokat.

Forrás: Thinkstock

Mire jó?

A zöld italok csodálatos módon kipucolják a szervezetet. Rengeteg értékes ásványi anyag, vitamin és enzim jut általuk a szervezetbe. Javítják és helyes útra terelik az emésztést, segítenek megszabadulni a szervezetben felhalmozódott salakanyagoktól, méreganyagoktól. Amellett, hogy energiát adnak, és rendszeres fogyasztásukkal segíthetnek leküzdeni a fáradtságot, komolyabb betegségek gyógyítására és megelőzésére is kiválóak. Csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat, és nem utolsósorban hatásosak a rák megelőzésében.

Mikor fogyaszd?

A zöld turmix reggel a legideálisabb: kipucolja a szervezetet, lúgosít és feltölt energiával. Ráadásul a reggelid is le van tudva, és 5 perc alatt elkészül.

Hogyan készül?

A zöld turmixok alapja nagyobb részben, kb. 60%-ban gyümölcs. Ez lehet banán, körte, kivi, ananász, eper, vagy amihez épp kedved van, a lényeg, hogy sűrű, energiát adó gyümölcs legyen. Ehhez a darabokra vágott gyümölcshöz jön hozzá egy-két marék zöld levél, ami lehet a klasszikus spenóton és sóskán kívül akár madársaláta, tyúkhúr, kelkáposzta, angolzeller vagy koriander is. A fűszerezés teljesen rád van bízva: ha van kedved, adj a turmixodhoz citromlevet, gyömbért vagy más friss fűszert, a lényeg, hogy megmaradjon az egész természetes alapanyagúnak. A zöldségeket és a gyümölcsöt tedd be a turmixgépbe, hígítsd annyi vízzel, amennyire sűrű italt szeretnél, és turmixold össze!

Forrás: Thinkstock

A szerző kedvence:

Hetek óta egy banán, két nagy marék spenót és két deci víz összeturmixolásával kezdem a napot. Ezt a kombót még az is bátran ihatja, aki egyébként nem szereti a spenótot főzelékként, hiszen alig érezni az ízét. Az eredmény számomra nyilvánvaló: az ital legalább annyira felfrissít, mint egy bögre kávé, energikus leszek tőle egész délelőtt, és a bőrömre is csodásan hat. Egy hónappal a kúrám kezdete után a narancsbőröm kezd eltűnni, így semmiképp sem állok le ezzel a csodaszerrel!

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus szerint is nagyszerű választás a zöld turmix fogyasztása. "Mivel nyersen turmixoljuk össze a hozzávalókat, így azok vitamin- és ásványianyag-tartalma sokkal koncentráltabb. Akinek ez a szokásostól eltérő ízvilág elnyeri a tetszését, fogyassza bátran ezeket az italokat, mert nagyon egészségesek!"

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattins IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.