Még éhesebb vagy, ha sok gyümölcsöt eszel? Ez az oka!

Forrás: Thinkstock -
diéta cukor fogyókúra fruktóz gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyél mindennap többször gyümölcsöt, zöldséget – ezt biztosan te is betartod, ha törekszel az egészséges életmódra. Semmi kétség afelől, hogy ez a vitaminpótlás egyik legjobb módja, de van pár dolog, amire nem árt, ha odafigyelsz, amikor összeállítod az étrendedet. 

Az aranyszabályt te is biztosan kívülről fújod: zöldségből és gyümölcsből naponta legalább öt adagot kell enni, ha fogyni szeretnél, és megőriznéd a karcsúságodat. A fruktóz azonban, ami leginkább a gyümölcsökben, a mézben, illetve az üdítőkhöz használt édesítőszerekben található meg, éhségrohamokhoz és kiadós ételek iránti sóvárgáshoz vezethet – derül ki egy friss kutatásból.

Forrás: Thinkstock

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is egyetért abban, hogy valóban éhesebbnek érezhetjük magunkat, ha gyümölccsel szeretnénk csillapítani az éhségünket. "Ennek az az oka, hogy a gyümölcscukor lassabban fejti ki hatását, mint a gyümölcssav, ezért először savas kémhatást vált ki a gyomorban, amit éhség formájában érzékelhetünk" – mondja a szakértő.

A legújabb tudományos eredmények szerint a gyümölcscukor akár tönkre is teheti a diétát. A Dél-kaliforniai Egyetem munkatársai ugyanis bebizonyították, hogy a mézben és az egyes édesítőszerekben is megtalálható vegyület még éhesebbé és kívánósabbá tehet. De vajon miként hat a cukor az agy jutalomközpontjára? A vizsgálat során kétfajta cukrot hasonlítottak össze: a szinte minden szénhidrátban megtalálható glükózt, ami tápanyagul szolgál az emberi test valamennyi sejtje számára, valamint a fruktózt, ami elsősorban gyümölcsökben és zöldségekben rejlik, és leginkább a máj bontja le. A feldolgozott élelmiszerek – beleértve az üdítőket és a kész salátaönteteket – utóbbival vannak tele.

Life.hu tipp

Nyakunkon a bikiniszezon, így nem árt még több salátát beiktatni az étrendünkbe. De hogy ne legyen unalmas a sok zöldség egyvelege, dobd fel a vacsorádat egy különleges, egészséges öntettel – ITT mutattunk is néhányat!
Forrás: Thinkstock

„A fruktóz nem serkenti a hormonális működést, így az inzulin kiválasztását sem. Pedig ez fontos lenne a jóllakottság érzetének megteremtéséhez" – magyarázta Kathleen Page, a Keck Orvosi Iskola tanára. Amikor a 24 fős kísérlet résztvevői reggeli után fruktózt fogyasztottak, élénkebben aktiválódott az agyuk jutalomközpontja, és intenzívebb étvágyról számoltak be, mint amikor glükózt juttattak a szervezetükbe. Sőt, még akkor is úrrá lett rajtuk a kísértés, amikor pénzjutalmat ajánlottak nekik az önmegtartóztatásért cserébe. „A fruktózbevitel csökkentésének legegyszerűbb módja a hozzáadott cukorral készült élelmiszerek elkerülése, nem pedig a gyümölcsöké" – figyelmeztetett a szakember.

Life.hu tipp

Fehér, barna, méregdrága – milyen cukrot használj? Annyi már bizonyos, hogy a kristálycukrot jobb mellőzni az étrendedből, abban viszont már nincs egyetértés, hogy akkor mit is használj helyette. Segítünk eligazodni az új cukrok világában!

Politológusként végzett a gyönyörű fitneszmodell - Fogadd meg Kiss Virág tanácsait!http://www.life.hu/ez-zsir/20150505-kiss-virag-fitneszmodell-mesel-edzesrol-etkezesrol-testmozgasrol.htmlPolitológusként végzett, jelenleg 4. éves joghallgató, ám az edzés a mindene. Kiss Virág kőkemény, elszánt, ha pedig sportról és étkezésről van szó, nem ismer lehetetlent. Komoly sikereket tudhat maga mögött, és egy ideig még nincs is megállás – a csinos fitneszmodell a Life.hu-nak mesélt edzésről, étkezésről, kihívásokról. Ez Zsír!--3 éves és 48 kiló - sokkoló betegség sújtja az indiai családothttp://www.life.hu/ez-zsir/20150423-no-az-elhizottak-szama-vilagszerte-egy-indiai-apa-a-veseet-eladna-hogy-megmentse-elhizott-gyermekeit.htmlDöbbenetes dologra készül egy indiai férfi: el akarja adni a veséjét, hogy a kapott összegből fedezze három súlyosan elhízott gyermeke életmentő kezeléseit. Ez az eset csak egy a sok közül, ám hűen bizonyítja, hogy az elhízás egyre komolyabb méreteket ölt világszerte. Ez Zsír!--Rosszul alszol, és feszült vagy? Hozd egyensúlyba a koronacsakrádat!http://www.life.hu/ez-zsir/20150424-jogaiskola-a-jogaklikkel-koronacsakra-elfogadas-es-megelegedettseg.htmlCsakrasorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését: megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát. Ezúttal a koronacsakra kerül terítékre. Ez Zsír!Thinkstock3 színvonalas bringaút itthon, ahol magával ragadhat a tekerés élménye!http://www.life.hu/ez-zsir/20150420-bicikliutak-itthon-szinvonalas-helyek-tekereshez.htmlKényelmes, szórakoztató, és jót tesz testednek-lelkednek. Nem csoda, hogy a kerékpározás itthon is egyre népszerűbb közlekedési forma, és jó hír a bringarajongóknak, hogy nemcsak új utak épülnek szerte az országban, hanem a jelenleg meglévő kerékpárút-hálózatokat is folyamatosan fejlesztik és bővítik. Ébreszd fel kétkerekűdet a téli álmából, mutatunk 3 remek útvonalat!Ez Zsír!--Zöld spárga, a kihagyhatatlan - szeresd meg a tavasz egyik slágerzöldségét!http://www.life.hu/ez-zsir/20150109-zoldsparga-vitamindus-izletes-dobd-fel-vele-az-etrendedet.htmlVékony és zöld növény - ez valószínűleg mindenkinek beugrik, amikor meghallja a zöld spárga nevét. A szezonja nemrég kezdődött, így most már bőven találsz belőle a zöldségespultokon is. Ha eddig csak szemeztél vele, most itt az ideje kipróbálnod - soroljuk is az indokokat!Ez Zsír!--Kipróbáltuk: deepworkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150427-kiprobaltuk-deep-work-hamori-barbi-a-move-it-blondie-bloggere.htmlMég nincs késő formába lendülni a bikiniszezonra, ehhez azonban a rendszeres mozgás szinte kötelező. Mostantól Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere mutat be hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz a nyárra. Edzésre fel - a héten a deepwork kerül terítékre.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.