Rosszul alszol, és feszült vagy? Hozd egyensúlyba a koronacsakrádat!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk testmozgás koronacsakra jógaiskola jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csakrasorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését: megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát. Ezúttal a koronacsakra kerül terítékre. 

Elképzelhető, hogy a keresztény ábrázolásban megjelenő glória a szentek feje fölött a koronacsakrára utal, illetve a „hetedik mennyország" tulajdonképpen a hetedik csakrát jelenti. Hiszen az a csodálatos, mennybéli állapot kapcsolódik a koronacsakrához, amikor megszűnik a folyamatos értékelés, ítélkezés, és átveszi a helyüket az elfogadás és az elégedettség.

Forrás: Thinkstock

Hol van a koronacsakra?

A koronacsakra (Szahaszrara) a fejtetőnél, a kutacsok felett helyezkedik el, ott, ahol be szokott nőni a „fejünk lágya". Ez az éteri energiaközpont kapcsol össze bennünket a szellemvilággal, a körülöttünk áramló láthatatlan erőkkel, amelyeket a gyerekek intenzívebben érzékelnek, mint a felnőttek. Innen jöhet a mondás: „még nem nőtt be a feje lágya". Ez az energiaközpontunk oly mértékben túllép a fizikai síkon, hogy nem köthető hozzá igazán testrész vagy szerv, a női és férfi polaritások felett áll, és a színek sincsenek rá hatással. Ábrázolásában gyakori az arany vagy fehér szín, illetve jól lehet hatni erre a csakrára a csillagokból áradó fény vizualizálásával. A koronacsakra szimbóluma az ezerszirmú lótusz, a megvilágosodás jelképe.

Befolyásolja az elalvást

Éteri minősége ellenére egy aprócska szervünket mégis a koronacsakrához szokták kötni, ez pedig a tobozmirigy. A tobozmirigy felelős többek között a melatonintermelésért, az alvásritmus és a biológiai óránk szabályozásáért, és reagál az elektromágneses mezőkre is, vagyis a tobozmirigy segítségével észleljük, ha egy helynek, tárgynak vagy embernek különleges rezgése van. A tobozmirigy működését befolyásolja a fény mennyisége és színe – ezért lehet fontos teljesen besötétíteni az alváshoz, és elalvás előtt kerülni a monitorok nézését (a monitorokból sugárzó fény színe ugyanis aktivitásra sarkallja az agyunkat, vagyis nehezebb lesz elaludni).

Az alvászavarok és pszichés problémák (pl. szkizofrénia, depresszió, öngyilkossági hajlam, epilepszia, Alzheimer-kór, Parkinson-kór) általában a koronacsakra zavarára utalnak. Ilyenkor a koronacsakra gyakran aktív, de az ilyen személy nem tudja irányítani, megfelelő mederbe terelni a koronacsakra energiáját. Ilyen esetekben jó lehet a gyökércsakrát megerősíteni, hogy helyreálljon az egyensúly.

Forrás: Thinkstock

Hozd egyensúlyba a koronacsakrádat!

Mindannyian mások vagyunk, és másképp reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

- Színterápia: a színek felett áll, de lehet hatni rá fehér vagy fényes aranyszínnel, illetve a szivárvány összes színével egyszerre

- Kövek: gyémánt és hegyi kristály

- Relaxáció: csillagos ég, a csillagok gyémántos, tiszta fénye, vizualizálni, ahogy ez a tiszta fény a koronacsakrán keresztül beáramlik a testbe, szétárad, megvilágít, feltölt.

- Meditáció: bármilyen meditáció hat a koronacsakrára, de pszichés probémák esetén inkább az ászana gyakorlása javasolt, ami a földdel való kapcsolatot és a gyökércsakrát erősíti meg. Arany vagy tisztán ragyogó, gyémántos fénnyel való színlégzés a koronacsakrán keresztül, megtisztítja a gondolatokat.

- Megerősítések/Szankalpák: Egységben vagyok. Egy vagyok az univerzummal. Az univerzum fénye átáramlik rajtam. Átjár az univerzum ereje.

- Ászanák: A fizikai jógagyakorlatok közül leginkább a fejenállás köthető a koronacsakrához, ami hatékonyan harmonizálja a koronacsakra működését, hiszen stimulálja a koronacsakrát, miközben hatással van a gyökércsakrára is, és segít egyensúlyt teremteni. A gyökércsakra megerősítésére gyakorlatilag bármelyik ászana hatékony.

- Pránajáma: Belégzés utáni légzésszünet. Fontos ezzel párhuzamosan a gyökércsakrát erősítő gyakorlatokat is végezni, és nem ajánlott pszichés zavarok esetén.

Life.hu tipp

Eheti JógaKlikk videónk egy meditáció: ha még sosem meditáltál, ideje elkezdened! Ha van 15 nyugodt perced, kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.