Frissítsd fel a véred – 5 módszer, amivel sikerülhet!

Forrás: Dreamstime -
vérfrissítés véradás mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testünkben a vér az egyik legfontosabb dolog, hiszen ez táplálja a sejteket, a szerveinket, a szöveteket. Éppen ezért nagyon kell, hogy a vérünk is friss, egészséges, oxigéndús legyen. Íme, néhány egyszerű, de hatásos módszer, amikkel felfrissítheted a véredet! 

Mozdulj!

Az egyik legkézenfekvőbb dolog az intenzív mozgás: a sporttal ugyanis a vér is oxigéndúsabb lesz. A lassabb edzésmódszerek is nagyon jók, de érdemes beiktatnod intenzívebb edzéseket is: biciklizz, fuss, sétálj sokat, pláne a szabad levegőn. A vérnek ugyanis nem csak a sportolás tesz nagyon jót, hanem már az is, ha csak sokat vagy kint a természetben.

Forrás: Dreamstime

Lélegezz helyesen!

Sokszor azt érzed, nagyon stresszes vagy, és csak úgy kapkodod a levegőt? Próbáld gyakorolni tudatosan a mély lélegzetvételeket: így ugyanis több oxigén kerül a tüdőbe, ami felfrissíti a vért is. Ráadásul az egész testedre jó hatással van, ha sokat vagy a szabadban, és figyelsz a mély levegővételekre. Ha erre nehezen veszed rá magad, tanuld meg a jóga alapjait: ez a mozgás ugyanis sokat segít a helyes légzés elsajátításában.

Ételekkel a véredért

Az étkezéssel is nagyon sokat tehetsz véred frissességéért. Egyél minél több zöldséget: a vérnek a legjobbak a rostban és tápanyagban nagyon gazdag, egyébként koleszterincsökkentő hatású babfélék és a hüvelyesek. Emellett a magas vastartalmú fogások is nagyon sokat javítanak a vér állapotán: ilyenek a lencse, a bab, az aszalt szilva és a marhahús – persze csak mértékkel! Sőt, a Cayenne-bors is nagyon jót tesz a vérnek, csípős hatása miatt.

Forrás: Dremstime

Víz, víz, víz

Az egyik legegyszerűbb, de legfontosabb dolog a napi folyadékbevitel, lehetőleg tiszta vízből. A vér ugyanis nagyrészt vízből áll, így természetesen lényeges a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás a vér frissítése, a keringés szempontjából.

Véradás

A véradás nemcsak azért jó dolog, mert ezzel másokon segítesz és ettől jól érzed magad, hanem a te véredet is felfrissíti. A levett vért ugyanis a szervezet új sejtekkel pótolja. Az elvégzett szűrővizsgálatok pedig mindig visszajelzést adnak arról, hogy nincs vírusfertőzésünk, illetve a vérképző szerveink egészségesek.

Tudj meg minél többet a véradásról!

„A rendszeres véradás az ország biztonságos és kiegyensúlyozott vérellátásához szükséges. Naponta 1500 egység vérre van szükség, hogy az egészségügyi intézmények megfelelően el tudják látni a vérre, vérkészítményre szoruló betegeket. Minden 18 és 60 év közötti, legalább 50 kg testsúlyú, önmagát egészségesnek érző ember jelentkezhet véradásra. A férfiak évente öt, a nők négy alkalommal adhatnak vért az OVSZ 23 vérellátójában (www.ovsz.hu) vagy kiszállásos véradásokon, amelyek a www.ovsz.hu vagy a www.veradas.hu oldalon találhatók meg” – mondta dr. Jákó Kinga, az OVSZ főigazgatója.

Forrás: Dreamstime

Tudtad, hogy Te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, amibe belehalnak, az megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozások közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg Te is a jövőd!

Támogatott tartalom

Divatos diéták helyett válts életmódot!http://www.life.hu/ez-zsir/20160918-divatos-dietak-helyett-valts-eletmodot-erre-figyelj.htmlÁllandóan fogyókúrázol, de valahogy sosincs eredménye? Kipróbáltál már számtalan csodaszert, volt, hogy napokig koplaltál, ez mégsem látszott soha a mérlegen? Az életmódváltással sokkal jobban jársz, mint a divatdiéták bármelyikével – el is áruljuk, miért! Ez Zsír!OrigoFutni jó – így kezdj hozzá! Segítség kezdőknek, újrakezdőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160913-futni-jo-igy-kezdj-hozza-segitseg-kezdoknek-ujrakezdoknek-edzeshez.htmlTudod, hogy hasznos, mégsem szántad rá magad soha a futásra, de most úgy döntöttél, szívesen beépítenéd az edzéstervedbe? Netán újrakezdő vagy, aki régen imádta, mostanában viszont valahogy nem tudja rávenni magát erre a mozgásra? Kezdj futni még a héten – mi segítünk! Ez Zsír!--Így fogj hozzá az életmódváltáshoz!http://www.life.hu/ez-zsir/20160913-igy-fogj-hozza-az-eletmodvaltashoz-lassan-lepesrol-lepesre.htmlSportolsz, amikor épp nincs más dolgod, de van, hogy fél évig pihen a szekrényedben az edzőruhád? Sokat hallottál már arról, mit és hogyan kellene enned, vagy épp nem enned, és van, hogy megpróbálsz ezt-azt, de sosincs eredménye? Életmódot váltani nem egy hét alatt kell, ha viszont kitartó vagy, sokat változhat a külsőd és a lelkiállapotod is – kezdj neki lépésről lépésre! Ez Zsír!Origo5 árulkodó jel, hogy infarktusod leszhttp://www.life.hu/drlife/20160922-5-arulkodo-jel-ami-esetleg-szivinfarktust-jelezhet.htmlMa Magyarországon a szívinfarktus a leggyakoribb halálokok között van, akárcsak Európában, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedések 52%-ban végzetesek. Az infarktusnak nincsenek mindig jelei, ha azonban jelentkeznek a tünetek, komolyan kell venni őket. Fontos, hogy mindenki megtanulja, mik ezek a jelek, hogy ha magadon vagy a környezetedben észleled őket, azonnal mentőt hívhass. Dr. LifeOrigoVégleg letennéd a cigarettát? 5 dolog, amivel sikerülhet!http://www.life.hu/drlife/20160922-vegleg-letenned-a-cigarettat-5-dolog-amivel-sikerulhet-leszokni-a-dohanyzasrol.htmlÚgy érzed, eljött az idő, hogy búcsút mondj a dohányzásnak, de már most tudod, hogy nagyon nehéz hónapok várnak rád? Aggódsz, hogy ha belekezdesz, felszalad rád jópár kiló? Tervezz előre egy kicsit, és próbálj beiktatni új dolgokat az életebe. Legyél tudatosabb – íme 5 dolog, ami segít, hogy könnyebben kezdj bele a dohányzásmentes életbe. Dr. Life--Mennyi az annyi? Az alkoholizmus fokmérőjehttp://www.life.hu/drlife/20160920-mennyi-az-annyi-az-alkoholizmus-fokmeroje-tippek-elvonokurahoz-mit-lehet-tenni.htmlMinden nehéz munkanap után szükséged van egy pohár borra? A hétvégi buli italozás nélkül elképzelhetetlen? Mi az, ami már alkoholizmusnak számít? Ennek jártunk utána szakértő segítségével. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.