Karfiolhummusz: vegán, gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú finomság

2019.01.12. 08:00

A hummusz használható szendvicskrémként, önmagában például grillezett zöldségekkel, de készítheted mártogatósnak, vagy akár egy pitát is megkenhetsz vele, majd mehet is hozzá a többi finomság ízlés szerint. A hummusz eredetileg csicseriborsóból készül, ami egyébként rendkívül egészséges és kiváló fehérjeforrás. Most mégis mutatunk egy szintén nagyszerű receptet, egy alternatívát, mégpedig karfiolból.

A karfiolrizs után itt a karfiolhummusz, ami egy rendkívül krémes állagú kence, ráadásul vegán, gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú finomság. Próbáld ki te is!

Hozzávalók:

  • karfiol
  • tahinipaszta (görög joghurttal helyettesíthető, de így már nem vegán)
  • extra szűz olívaolaj
  • citromlé
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
A karfiolhummusz tetejére szórj egy kis fűszerpaprikát, így még finomabb lesz az ízeForrás: Shutterstock

Elkészítése:

A mennyiségen ne nagyon agyalj, az állagáról, ízéről úgyis tudni fogod, hogyan kell csinálnod. De hogy egyszerűbb legyen, egy mártogatósnak például 5 nagyobb karfiolrózsa elég. Ezt párold meg. Amikor kicsit már kihűlt, tedd bele egy turmixgépbe. Tegyél hozzá nagyjából három evőkanálnyi olívaolajat és 3 evőkanálnyi szezámmagkrémet (drogériákban és bioboltokban is kapható) vagy görög joghurtot. Nem árt tudni, hogy a tahinitől sokkal krémesebb lesz, a görög joghurttól inkább lágyabb, habosabb. Mehet bele egy kevés citromlé, egy fokhagyma, végül só. Alaposan turmixold össze. Ha egynemű masszát kaptál, tálalhatod is a krémet, amelynek a tetejére szórj egy kis fűszerpaprikát. Akár egy kis olívaolajjal is meglocsolhatod. 

A karfiol jótékony hatásai

A karfiol azontúl, hogy gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok benne a C- és a K-vitamin, valamint a magnézium, a foszfor és a folsav. Kifejezetten alacsony a szénhidráttartalma. Rosttartalma miatt kedvezően hat az anyagcserére és az emésztésre. A méregtelenítő hatását azonban nemcsak rosttartalma támogatja, hanem a kéntartalmú tápanyagok és a glükozinolátok, amelyek szerepet játszanak a méregtelenítő enzimek megfelelő működésében.

karfiolvegánhummuszgluténmentes